Kommersiellt samarbete med intersport seinäjoki.

Jag har inte skidat sedan jag gick i högstadiet, förutom några enstaka gånger i jobbet eller med barnen. Men nu har Molly fattat tycke för just skidning, och jag lovade henne att också jag skulle skida i vinter, främst för att bli så pass bra att jag hinner med henne i spåret, och kan vara till hjälp då hon tränar.

Så gissa om jag blev glad åt samarbetet med Intersport Seinäjoki. Jag skulle få besöka deras testcenter, pröva ut de bästa skidorna för mig, och ta hem skidpaketet och testa det här hemma. Något de erbjuder alla sina kunder innan köp.

Förra veckan åkte vi till Seinäjoki, jag och min man. Där träffade vi Pekka som plockade ut skor, skidor och stavar till mig. De skidor jag skulle få testa var så kallade skinskidor. Skinskidor är vallningsfria skidor, som har en ”skinhud” på stället där man annars lägger fästvalla. Baserat på min längd och vikt, hur van skidåkare jag är, och hur jag skulle använda mina skidor, valde han med omsorg ut flera olika från deras breda sortiment, som ja sedan fick stå på, medan han noggrant kollade att de verkligen funkade för mig. Det är viktigt att skidorna varken är för hårda eller mjuka. Är de för hårda får du inget fäste och är de för mjuka bromsar skinnet under skidan.

intersport seinäjoki testcenterIntersport seinäjoki testcenter

Sen fick jag med mig hela fyra par, att testa i skidspåret hemma. Två av paren skulle vara enklare för en nybörjare att skida med, och två skulle vara bättre lämpade för vana skidåkare. Men hur det sist och slutligen ligger till, vilka skidor man själv upplever som bästa paret, kan man bara själv avgöra. Därför är det guld värt att få testa innan köpbeslut.

De fyra skidparen jag fick låna hem, hade alla flyttbar bindning. Till två av paren behövdes en liten ”nyckel” för att flytta bindningen, medan två av paren kunde justeras direkt på skidan. Detta ger dig möjligheten att ändra skidans karaktär. Flyttas bindningen framåt ökas fästet och bakåt för mer glid.

Skinskidor av olika märken

skinskidor med flyttbar bindning

Att åka till just Seinäjoki och testa skidor kändes lite nervöst, dels för att jag inte är jättestark på varken finska eller skidning. Men ingetdera var något problem, vi fick verkligen proffsig betjäning från börja till slut. Oavsett om du är en nybörjare som aldrig skidat, eller en van skidåkare så hittar du det du behöver där. Pekka berättade att han under åren betjänar många Vörå-skidåkare, och just skidtermerna kan han på svenska. Så det fanns inga problem eller hinder för oss att förstå varandra. Och det var nästan så vi lämnade Intersport på rosa moln, så väl omhändertagna blev vi. 

I helgen var det sen dags att åka till spåret i Vörå och testa skidorna. Vi har en några kilometers slinga slidspår av konstsnö här, trots den annars så snöfattiga vintern.

Intersport seinäjoki

Jag måste väl erkänna, att jag kände mig lite som Bambi på hal is. Sen fanns också en hel del hal is i spåret. Jag såg ju att det inte var något som helst problem för de vana skidåkare som susade fram, och jag vet ju att min 7-åriga dotter skidar där utan problem, så jag menar på inget vis skylla på spåret. Men, med det sagt tror jag inte det var det optimala underlaget för en nybörjare som jag själv att testa dessa olika skidpar. Jag önskar att det ännu ska hinna komma lite snö innan jag behöver lämna tillbaka dem. Men, skidade gjorde jag, denna vackra, soliga dag. Och roligt hade vi i spåret.

Skidning, intersport seinäjoki testcenter

Till sist kan jag inte annat än rekommendera er alla ett besök till Intersport Seinäjoki om ni känner att ni behöver professionell hjälp för att hitta rätt i skiddjungeln. Jag vågar påstå att det lönar sig både ekonomiskt och tidsmässigt att få ordentlig betjäning från början av någon som Pekka, som kan sin sak. Känner man att det är lite kostsamt att uppdatera skidutrustningen erbjuder Intersport Seinäjoki också delbetalning.

Och för egen del ska jag absolut hålla fast vid mitt löfte till Molly. Nu har jag fått blodad tand och jag vill verkligen lära mig skida. Sen hoppas jag vädrets makter hjälper mig lite på spåret, hehe, och låter det snöa några dagar här framöver.

Skinskidor rossignol