Inlägg i samarbete med resebyrå Ingves & Svanbäck

Min man är busschaufför. I somras körde han en charterresa till Bohuslän i södra Sverige, då de bland annat besökte Vallarnas sommarteater, och Gekås Ullared. När han kom hem sa han till mig, med stor övertygelse,  att vi ska åka på julshopping till Ullared. En sådan resa fanns nämligen bland det stora utbudet resor hos Ingsva. Min man är väl inte direkt den första man tänker på när det pratas om shopping, och allra minst julshopping. Men det här var något så speciellt så jag måste få uppleva det, sa han. Och på den vägen är det.

Vi bokade resan. Och när dagen vi skulle åka iväg äntligen kom, var förväntningarna höga redan då jag traskade iväg till busshållplatsen på torsdag vid middagstid. Maken hade startat resan flera timmar tidigare än mig, eftersom han körde bussen, och jag fick stå tillsammans med ett gäng andra glada resenärer och vänta på att bli upplockade. Det är något speciellt att åka tillsammans med många andra på resa. Alla är så glada, pratsamma, vänliga och förväntansfulla. Skratten klingar ganska snabbt i bussen, och vill man får man hur många nya vänner som helst.

Första dagen körde vi ner till Åbo, och hade Viking Grace över till Stockholm på kvällen. Vi åt en god räksmörgås och handlade lite i Tax Freen innan vi störtade i säng. Undrar om jag ens hann stänga ögonlocken innan jag sov. Sen sov jag den bästa natten på flera år, och vaknade som en ny människa. Fredagen som följde fortsatte med flera timmar busskörning, för att nå vårt mål med resan. De många timmarna i bussen var perfekt tid för stickning, och jag stickade en halv damtröja, en babytröja, ett par sockor och en halskrage under resan, haha. Så lyxigt med så mycket tid att bara sitta och sticka.

På fredag vid ett tiden anlände vi till Ullared. Jubelropen och applåderna ekade i bussen då vi såg hotellet och ingången till varuhuset. Och ”lite” ivriga lämnade vi in våra väskor på hotellet, och skyndade mot varuhuset. Egentligen hade vi inte behövt ta någon större stress, för varuhuset var öppet till 22.00 på fredagkväll, och öppnade igen på lördag kl. 07.00. På lördagen hade vi shoppingtid fram till kl. 15. Så den här resan bjöd verkligen på mycket tid på stället, vilket jag personligen uppskattar då man rest så långt. Ingen stress.

G E K Å S  U L L A R E D – varuhuset. Det jag fått så många frågor kring. Hur är det egentligen? Mitt spontana svar är att det måste upplevas, så boka in er på nästa resa, haha. Men jag måste väl försöka förklara. Det är stort, för det första. Det finns det mesta, både kända märken och mera krimskrams. Jag tyckte det var speciellt roligt då det fanns så mycket sådant som inte finns här i affärerna. Helt nytt utbud att bekanta sig med. Jag hittade fina, förmånliga träningskläder till mig själv. Sen köpte jag tre damvinterjackor för sammanlagt 500 kronor, inte alla åt mig själv men ändå. Jätteroliga barnkläder. Fina inredningsprylar. Två taklampor fick följa med hem. Julstjärnor och juldekorationer. Inredningsgrejer åt stora flickorna till julklapp. Och mycket sådana julklappar vi spanat på åt Molly och Max, som lego, LoL dockor, bruder traktorer, spel och pussel, osv. Sånt som finns på deras önskelista, och som man vet att är av bra kvalitet.

Reseledaren Lisbeth berättade bland annat, att chartade shoppingresor till Ullared blev populära redan på 1967, och att kvinnorna vallfärdade för att handla billiga städrockar. Dessa kvinnor kallades ”busstanter” och kännetecknades av att de först ställde sig i kön till toaletten, sen till butiken och slutligen till kassan”. Inte helt olikt dagens busstanter, haha.

Efter att ha shoppat en hel dag, pausade vi på hotellet, som annars var det snyggaste hotellrum jag bott i. Jag inventerade vad vi handlat, medan Kalle var och höll bussen öppen för att folk skulle få lasta in det de hade handlat. Sen gick vi och åt kvällsbuffé på hotellet, och än en gång måste jag skryta lite, maten var väldigt bra, och restauranger superfin. Hotellet ligger bara 300 meter från ingången till varuhuset, så efter vi ätit klart kunde vi inte hålla oss från ännu en sväng med shoppingvagnen. Vi fick gå omkring på ett nästan folktomt Gekås den sista timmen de hade öppet för dagen, om kunde enkelt bocka av många saker på shoppinglistan innan det blev dags att uppsöka hotellsängen och sova gott.

Lördagen gick igen i shoppingens tecken. Denna dag betydligt mera folk i varuhuset, och vi var nog alla glada åt att vi hade haft fredagen som vår ”riktiga shoppingdag”, en vardag, med betydligt mindre folk. Mellan varuhuset, bussparkeringen och hotellet var det bara några hundra meter. Kalle höll så gott som hela dagen bussen öppen, och jobbade på med att lasta in allt folk handlade. Ganska exakt 15.00 for vi iväg med bussen, och lämnade ett regnigt Ullared bakom oss. Nöjda och glada, med sjuka fötter och lite träningsvärk. Med lite tunnare plånbok, men en upplevelse rikare.

Efter en natt på hotell i Stockholm, tog vi dagsfärjan över till Åbo. Vi sov bort halva dagen, åt en himmelskt gott julbord, Och handlade lite (som om man inte hade fått nog än, haha). När vi kom i land började den tyngsta biten av resan. De sista timmarna i buss från Åbo till Österbotten. Det var mörkt, regnigt och dimmigt. Helst av allt hade man velat ligga i sin egen säng då redan. Och än en gång kunde vi konstatera att det stora plusset med bussresa är att man inte behöver köra själv. Busschauffören ser till att alla kommer tryggt hem genom trötta nattimmar och eländigt höstväder.

Summa summarum. En toppenbra resa. Det var absolut inte sista gången jag besökte Ullared, och inte sista gången jag åkte på bussresa. Fantastiskt bra ordnat, och så enkelt och skönt då allt är fixat och bokat i förväg.

Vill ni hitta mera resor från Ingsva, klicka här.