Hej kompisar! Molly och jag kläckte i samråd en fiffig idé igår vid frukostbordet. Hon skulle helt vilja göra pysselvideor på Youtube. Men eftersom modern från stenåldern inte riktigt behärskar det forumet, så kom vi fram till att hon kan få en egen serie här på bloggen.

Cirka varannan vecka, dyker inlägg upp, märkta med ”Molly pysslar”.

Först ut, ett toppenpyssel för alla garntokiga smågummor och smågubbar.

Att sticka ”på riktigt” kräver ju en del koncentration och tålamod. Och att fingervirka kan vara lite trassligt, och svårt att ta paus mitt i. Därför behöver alla småkids en egen stickmaskin, som de lätt själva knåpar ihop.

Du behöver:

  • En toapapperrulle
  • 2 glasspinnar (om du vill bryta dem på mitten) eller 4 glasspinnar.
  • Teip

Sen knåpar man ihop en manick som ser ut som den på bild 1 nedan. Glasspinnar tejpas fast på toarullen, med jämna mellanrum.

När maskinen är klar och du ska starta stickningen gör du enligt följande: Lägg ner änden av garnet genom toarullen (bild 2), och snurra sen bandet ett varv runt varje glasspinne(bild 3). När du snurrat runt sista pinnen är det bara att fortsätta.

Du snurrar toarullen, och samtidigt garnet så att det blir två trådar över glasspinnen i tur. Det lösa garnet överst. (bild 4)  Sen lyfter du helt enkelt öglan som är runt glasspinnen, över garnet, och släpper den gamla öglan ner i toarullen, så att det bildas en ny. (bild 5) Och så fortsätter du, runt och runt. Spänn emellanåt till garnkorven genom att dra i garnändan som kommer genom toarullen.

Ut kommer en fin stickad korv. Som med fördel tillexempel kan bli mjuka halsband och armband.

För att avsluta den stickade korven klipper du av tråden och drar den genom alla fyra maskorna.

Se det som ett pysseltips till morsdag!