En påskmössa till en påskkyckling. Jag hade tänkt publicera mönstret för flera dagar sen, men jag kan inte bli riktigt nöjd med ögonen. Aaah! Hatar när jag inte får ihop min vision. Men, ni är flera som frågat efter mönstret ändå, så här kommer det. Och vill man kan man faktiskt helt lämna bort ögonen, den är minst lika söt med bara näbb. Och, mössan stickas på några timmar, så än hinner ni gott och väl inför påsken.

Hela arbetet stickas i rätstickning. Stickad med dubbeltråd Drops Marino extra fine och stickor 6. Minskningar och ökningar görs på rätsidan, och innanför två kantmaskor, enligt följande:

Minskning i början av varv: sticka 2 m, sticka ihop 2 m.

Ökning i början av varv: sticka 2 m, plocka upp tråden mellan maskorna och sticka den vriden rät.

Minskning i slutet av varv. Sticka tills fyra maskor återstår. Sticka ihop två maskor, sticka två räta maskor.

Ökning i slutet av varv: sticka tills två maskor återstår. Plocka upp tråden mellan maskorna och sticka den vriden rät. Sticka två maskor.

Lägg på st 6 och med dubbel tråd upp 24 maskor. Nu minskas i början av varv, och ökas i slutet av varv 11 ggr. (Avigsidan stickas alltid utan ökningar o minskningar, bara rätstickning).

Sen ökas det i början av varv, och minskas i slutet av varv 11 ggr.

Nu ska den lilla fliken som kommer längst fram på mössan göras, enligt samma metod. Men nu har jag stickat fliken som kommer i pannan med rött garn, det är ökningarna och minskningarna i slutet av varvet som blir näbb.

Fortsätt alltså med att minska i början av varv, och öka i slutet av varvet, sammanlagt 5 ggr.

(När du första gången kommer till ökningen i slutet av varvet, byter du till röd färg. Stickar tillbaka på avigsidan med rött till samma ställe där gult möter, snurrar trådarna om varandra, och fortsätter varvet med gult, tills du sta gång är framme vid näbben igen)

Sen ökas det i början av varv, och minskas i slutet av varvet 5 ggr.

Nu minskas det igen i början av varv, och ökas i slutet av varv 11 ggr.

Sen ökas det i början av varv, och minskas i slutet av varv 11 ggr.

Nu har du en vågig stickad remsa som ser ut enligt följande:

 

Jag satte hela arbetet i blöt, och spände sen ut arbetet enligt måtten ni ser på bilden. Sy ihop enligt instruktionerna.

Fäst sen trådarna. Virka snoddar att knyta mössan med, och om man vill pynta lite extra blir det fint med tofsar i ändarna på banden.

Virka två ögon enligt bästa förmåga, haha. Eller enligt följande:

Varv 1: 8 fm kring en magic loop.

Varv 2: 1 lm, *2 fm i varje m*  Upprepa *-* varvet ut. Ta ihop med en sm i lm.

Varv 3: 1 lm. *1 fm, 2 fm i samma m. *Upprepa *-* varvet ut. Ta ihop med en sm i lm.

Fortsätt sen med att virka en fastmaska MER varje varv, mellan de två fastmaskorna i samma maska, tills ögat är i passlig storlek. Jag virkade sex varv.

Fäst på mössan.