2018 blev inte det blogg-år jag hade tänkt mig. Istället blev det året då 80% av inläggen lämnade som utkast. Om ni bara skulle veta hur mycket ni egentligen gått miste om, hehe. Jag kunde ägna resten av det här nya året till att titta tillbaka på förra året. Men då missar vi ju nuet igen.

Men SEX saker från 2018 måste vi ta upp, känner jag. Sen hoppar vi med glada steg vidare på 2019.

1.VI FICK EN TERRASSDÖRR I KÖKET.

I tio års tid har jag tjatat om att jag vill ha en terrass i morgonsolen, och en dörr ut från köket. Ni har hört det förr. Det är på baksidan av vårt hus vi har morgonsol, och ett av fönstren skulle enkelt tas bort, och en dörr läggas in. Så har min plan varit i tio år. I våras fick jag äntligen med maken på planerna. Terrassen blev byggd, och några veckor senare fick vi dörren vi hade beställt. Att ta upp dörrhålet blev lite dramatiskt för en stund när en hel svärm humlor plötsligt vällde ut ur den gamla husstocken. Och vi hade massa humlor och nån enstaka geting både inne i huset och utanför. Men, sen när vi kom till bukt med det problemet gick jobbet ganska smärtfritt, och några timmar senaste var det listat och klart kring dörrhålet, och dörren såg ut som om den alltid hade varit där.

Och jag måste säga, att det blev ett otroligt lyft. För köket, för huset från utsidan och för min själ. Nu kan jag gå ut med den där kaffekoppen på morgonen. Kan ni tänka att det faktiskt blev så.

2. LINDAS LANTLIGA i RÅGENS RIKE

Sedan vi flyttade till Vörå på 2007 har vi varje år fått den nya upplagan av ”I rågens och fjärdarnas rike” av min svärfar. Nu är han 97 år och dement, och läser tyvärr inte alls mera.

I år blev jag kontaktad och fick en förfrågan om att medverka i boken med en text om min blogg. Det kändes väldigt roligt, och speciellt min svärfar skulle nog vara lite stolt om han förstod att jag finns med där i år. Jag fick motta mitt exemplar av boken vi kommungården i juli, och den har sin speciella plats bland alla andra böcker i samma serie.

3. JAG SPRANG 10 KM

Dagen innan vi skulle åka iväg på semester till Mallorca gav jag mig ut på min vanliga löprunda. Det jag hade i bakhuvudet var att i vår almanacka hade jag redan för flera månader planerat in att jag skulle springa min första tiokilometers-länk efter graviditeten, just denna dag. Oftast viker jag mig inte från mina planer och mål. När jag sprang iväg trodde jag fortfarande att jag bara skulle springa fem kilometer. Redan efter en kilometer snubblade jag på en asfaltskant, rev sönder mina träningsbyxor, och fick flera skrubbsår på benet. Sen fortsatte jag bara längre och längre, med det varma blodet rinnandes längs benet. Och när jag kom hem hade jag sprungit tio kilometer. Helt enligt min ursprungliga träningsplan.

Om vi ska gå in på årets mål så har jag tänkt springa halvmaraton på hösten. Tror ni jag gör det?

4. JAG MÖBLERADE OM I VARDAGSRUMMET och VAR MED I ANNA-LENAS JULKALENDER

Jag har en tid haft planer på att möblera om, och måla om möbler i vardagsrummet. Och att det faktiskt blev av innan julen i år har jag Anna-Lena att tacka för. Hon skickade och frågade om jag ville vara med i hennes julkalender. Som var en riktig hit, om ni frågar mig. Varje dag ställde hon en ny inredningsrelaterade fråga till en bloggare eller influencer. Och jag fick frågan vilka inredningsprojekt jag hade för 2019. (Hur jag svarade kan ni läsa här) Och efter jag skrivit den texten, och skrivit att jag skulle reda upp i vardagsrummet under det kommande året, så startade jag direkt. Haha. Det är jag i ett nötskal. Ibland får jag verkligen ingenting gjort, och allt jag vill göra bara snurrar i huvudet. Men sen då jag lägger ner det till pappers, och kanske ännu viktigare, berättar för någon annan om mina planer, så börjar det klia i fingrarna direkt.

Så sagt och gjort. Under en förmiddag svängde jag runt med alla möbler, målade ett skåp där det stod på vardagsrumsgolvet, bytte ut taklampan och slängde ut en fåtölj. Och fick en sådan frid i kroppen när jag såg hur fint det blev. Tänk att det finns ett vackert hem här fortfarande, under alla leksaker och skit. Ni som följer mig på Instagram, där är det alltid bra att följa, fick se lite förebider också, men det tänker jag inte förpesta bloggen med. Så här blev resultatet.

Himla dålig bildkvalitet. Decembermörkret är inte att leka med. Men ni förstår grejen. Nu funderar jag ännu på att måla den svarta hyllan i samma färg som skåpet bredvid. Mest för att det skulle få en känsla av att slukas in i väggen. Vårt vardagsrum är väldigt litet, och mörka möbler ”tar så mycket plats”.

5. VI FIRADE LUCIA

Lucia är väldigt speciellt för mig. Speciellt på ett det-tåras-i -ögonen-sätt. Sen jag varit liten har jag alltid tyckt att det varit så otroligt stämningsfullt. Väldigt mycket spänning och förväntan inbäddad i den dagen. Själva lussade jag och min bror alltid som små. (Min bror kan ha gjort det under tvång, jag vet inte, hehe.) Jag har varit med i alla luciatåg jag bara kunnat tänka mig, kandiderat till stadens lucia, och tittat med tårar i ögonen på då båda stora flickorna varit skolans lucia i lågstadiet. Sen Molly kom till världen har jag klätt henne till Lucia varje luciamorgon, och i år slapp inte Max undan heller. Kvällen innan var vi på en stämningsfull luciakväll till Mollys daghem, där vi fick se ett otroligt fint luciatåg med många små lucior, tärnor, stjärngossar och tomtar. Och samma varma känsla som vanligt spred sig i mitt bröst. När vi sen vaknade på luciamorgon drog jag på barnen luciakläderna så snabbt att de inte hann protestera. Tänk att ha ett eget luciatåg.

(De tyckte nog att det var roligt själva också, faktiskt.)

 

Det var fem helt blandade grejer jag inte ville lämna helt obloggade. Men det tog mig hela dagen att sammanställa. Tiden måste gå snabbare nu för tiden. Nu ska jag bara mysa med barnen resten av kvällen. Så ses vi förhoppningsvis snart igen. Ni kanske kan gissa att nästa blogginlägg blir glimtar från vår jul. Det vill ni inte missa, vi hade en väldigt fin jul även i år.