Inlägget i samarbete med Vörå Kommun

I år är det 70 år sedan det började serveras gratis skolmat i Finland. Jag läste någonstans att det till en början bara serverades mat man kunde äta med sked i skolorna. Ärtsoppa, köttsoppa, gröt och välling stod på menyn sex dagar i veckan. Först 1952 köptes rostfria gafflar och knivar till skolorna. Mjölk serverades till skolmåltiderna från år 1964, och bröd och smör ingick från 1966. Så visst har mycket förändrats under dessa 70 år. Själv gick jag i skola under nittiotalet, och kan ännu önska att jag fick äta några av de maträtter som serverades då. Även om det ”bara” är tjugo år sedan jag själv gick i skola så gissar jag att mycket också har ändrat på den tiden. För att uppdatera mig om läget åkte jag iväg till centrumskolan i Oravais en snöig förmiddag, och togs emot av Leena Broo. Direkt fick jag en varm känsla i kroppen, när jag insåg att den här kvinnan brinner för sitt arbete.

Under den knappa timme jag spenderade med henne fick jag en inblick i hennes vardag. Köket på centrumskolan serverar dagligen cirka 260 portioner. Bland dessa portioner finns också olika dieter och allergimat. Jag som själv inte tål mjölkprotein frågade lite nyfiket om det inte är jobbigt med alla dessa dieter hit och dit i dag. Leena svarade med en glöd i blicken att hon tycker det är intressant, roligt och utmanande. Att alla barn ska ha samma möjlighet att äta bra mat och att äta sig mätt. Det svaret gjorde mig glad.

Under hösten har skolköken i kommunen blivit erbjudna att delta i ett samarbete med Eko.nu och yrkesakademin. Ett samarbete kring närodlat och ekologisk mat. Centrumskolan valde att hålla en hel eko-närodlat-vecka, och fick under fem dagar chans att jobba med fina råvaror. Under den veckan serverades bland annat abborrfilé, borstjisoppa, smörstekt sik och mustig köttgryta med ekopotatis. Varje dag bakades eget bröd.  Vi kunde båda konstatera att det är så det alltid borde vara. Maten finns här, runt omkring oss, och det borde verkligen tas tillvara i högre utsträckning.

Leena höll också fram att de strävar efter att göra allt från grunden och att maten som serveras ska vara gjord samma dag. Jag frågar henne hur det är möjligt egentligen, och hon svarar att med bra planering och en vilja att göra bra mat blir det möjligt. En annan viktig aspekt hon påpekar att de jobbar för, är att kasta bort så lite mat som möjligt. Att lära barnen att ta så mycket mat de känner att de orkar äta upp. Och glädjande nog kan hon berätta att det inte är mycket som slängs idag.

I fjol uppmärksammade skolan Finlands 100-års jubileum genom att en hel vecka servera finländska maträtter och efterrätter. Varje dag bakades också eget rågbröd. Inför den dagen hade Leena och henne kollegor besökt skolmuseet i Kimo och grävt i gamla böcker, i jakten på hur skolmaten såg ut förr. I november i år firade centrumskolan skolmatens 70-års jubileum. På menyn den dagen stod ”riktig” korvsås, potatis med skal på och en kålsallad med lingon. En maträtt som stod på matlistan under 1960-70-talet.

Skolköken i Vörå Kommun följer alla samma 7-veckors meny. Under dessa sju veckor finns det några specialdagar. En dag serveras Barnens favoriter, då kan det tillexempel serveras hamburgare eller pizza. Inte för den delen någon snabbmat eller skräpmat, utan som vanligt gjort på plats och från grunden. Ungefär en dag i veckan serveras vegetarisk mat till alla barn och all personal. En annan specialdag är dagen då det står ”mat från andra länder” på menyn, och kökspersonalen har möjlighet att leta fram och fördjupa sig i något mera exotiskt. På höstterminen bjuds det inför lillajul på jullunch, och på vårterminen uppmärksammas traditioner som Runebergsdagen, fastlagstisdagen och påsken.

När det är dags för mig att avsluta vårt möte och åka vidare, önskar jag egentligen att jag fick stanna och äta där. Tänk vilken lyx det är med varm, gratis skolmat varje dag, gjord från grunden och med mycket kärlek bakom. Vi vet nog inte hur bra vi egentligen har det här. I de flesta andra europeiska länder är det matlåda eller lunch hemma som gäller. Faktum är att Finland och Sverige är unika på så sätt att den fria grundskolematen är lagstadgad.

Vill ni liksom jag, låta er inspireras mera av skolmaten, så har centrumskolan ett instagramkonto jag tycker ni ska följa, centrumskolankoket. 

Alla bilder i inlägget har jag med lov fått ta från instagramkontot centrumskolankoket.