I samarbete med Vörå Kommun

För några veckor sedan träffade jag Vörås kommundirektör Mikko Ollikainen. Han är en trevlig man och familjefar, med båda fötterna på jorden. Vi funderade tillsammans på vårt Vörå. Vi pratade om Vörås många starka sidor, och om vad jag personligen skulle lyfta fram om jag fick chansen. Nu har jag chansen, i ett samarbete med Vörå kommun, som jag känner väldigt varmt för. Ni läste kanske redan förra inlägget, i denna serie om Vörå. Inlägget om barnen och dagvården.

Nu tänkte jag ta fasta på något annat, som gör att Vörå får en självklar plats i mitt hjärta. Jag säger ofta att det här är min plats på jorden, och orsaken till det är lugnet, friheten, tystheten, utrymmet och närheten till naturen. Allt det där som ger själen ro i en stressig vardag.

Jag trodde under min gymnasietid att jag skulle flytta utomlands efter studenten. Långt, långt bort från Finland, till en riktig storstad. Jag minns också hur jag skrattade lite åt mig själv när jag skulle presentera mig på vår första klassträff efter högstadiet, och jag fick säga att jag flyttat till Vörå. Inte New York. Men det var ett varmt, lätt skratt. För flytten till Vörå är nog ett av mina bästa val i livet. Storstadspulsen älskar jag också. Men den kan jag få alldeles tillräckligt av under en weekendresa ute i världen. Det är i tryggheten och lugnet jag vill bo, och se mina barn växa upp.

Varje dag, faktiskt, slås jag med häpnad över hur vackert vi bor. Och så gott som varje dag tar jag fram kameran under vår vagnpromenad på morgonen. I något försök att föreviga det jag ser och upplever. Visst blir det vackra bilder. Men på något sätt tror jag man behöver helheten, för att förstå. Dofterna, ljuset, den krispiga luften, traktorhjulspåren under fötterna, fågelkvittret och svanarna som flyger ovanför huvudet. Det är den helheten som inte går av för hackor och som inte helt kan fångas på bild.

Ska man se till det stora hela, förbi vår egen väg genom byn, så har Vörå Kommun så mycket att erbjuda. Vintertid bjuder Vörå skidcentrum på slalombacke och fina skidspå. Sommartid funderar spåren som motionsleder och som en del av Finlands bästa rullskidbana, Aktia roller ski center.  Möjlighet att spela golf och minigolf hittar du här, samt flera fina vandringsleder. Många kilometer genom skog och mark. Jag ska erkänna att vi inte vandrat dem alla. Men Herrgårdsleden i Tottesund i Maxmo blev en klar favorit då vi besökte den.

Vi tog med barnen, hittade en karta på plats och traskade iväg. Vi gick på skogsvägar och smalare stigar tills vi möttes av en härlig utsikt och fick se en skymt av solnedgången och vattnet i vår vackra skärgård. Sen traskade vi vidare in i tätare trollskog. Leden som går över historiska marker är relativt ny. Den öppnade i maj i år, och är väldigt snyggt hållen. Tydliga skyltar finns genom hela leden och roliga infotavlor om de olika trädslagen som finns i skogen. Den är 3,6 kilometer lång, och har hela fyra rastplatser. Perfekt för barnfamiljen alltså.

Det blev en fin kväll, på en fin vandringsled, i en fin kommun. Jag tänker att alla borde få uppleva det här som man själv nästan tar för givet vissa dagar. Tänk att jag får bo här.