Evighetssommaren 2018 håller på att lida mot sitt slut. Men lite visste vi i början på maj att det skulle vara varmt så gott som hela tiden. Vi bokade en campingsemester tillsammans med grannarna på vårkanten. Tre nätter och fyra dagar skulle vi bo i campingstugor på Ähtäri camping. Besöka djurparken, umgås, njuta och ha det bra.

Med lite skräck i ögonen sa jag åt Titti att det nog blir långa, blöta dagar ifall det skulle ösregna nonstop. Jag har nämligen varit med om en sån campingsemester då stora flickorna var små. Den gången i Tammerfors. Vi besökte Särkenniemi i ösregn, badade i ösregn, spelade minigolf i regnet och alla kläder var dyngsura i flera dygn. INGET torkade i den fuktiga campingstugan. Men den här gången hade jag inte behövt oroa mig. Vädret har vi inte behövt klaga på i år. Den cirka två timmar långa bilfärden till Ähtäri gick som en dans, även för vår bilhatande son, och att komma fram till Ähtäri Zoo camping, var som att komma till södern.

Vi drog på oss badkläderna direkt, mycket annat kunde man inte i hettan. Och spenderade första eftermiddagen och kvällen på campingen med bad och spel ute på gården. Vi hade våra stugor riktigt nära servicehuset, så även om det varken fanns micro, toalett eller rinnande vatten i stugorna, tyckte jag det förlöpte relativt smärtfritt med alla sysslor. Molly fullkomligt älskade att ha kompisarna i stugan bredvid, och skulle nog hellre ha bott där med dem än med oss, hehe.

Följande dag hade vi siktet inställt på djurparken. Djurparken ligger på gångavstånd från campingen. Dock med en rejäl uppförsbacke på dit vägen, så man visste att man levde innan man var framme vid porten. Minstingarna satt i vagnarna, och de två större tjejerna hade med sparkcyklar. Sparkcyklarna var nog ett av de smartaste dragen denna resa. Utan den skulle inte Molly orkat gå de trekilometersrutten genom djurparken, i den extrema hettan. Men, på cykeln gick det, även om vi alla var riktigt trötta i benen efter dagen sen.

Mest spännande var det att se björnarna och den röda pandan. Och jag var förvånad över att djuren ändå till stor del var något så när i gång trots hettan. Det var egentligen bara vargarna som låg helt platta och orörliga i sin hage.

Efter dagen i djurparken drog jag och Titti ut på en löprunda då vi kom tillbaka till campingplatsen, och sen fortsatte kvällen i samma stil som dagen innan. Och jag måste säga att jag älskar det lugna campinglivet. Vi spelade mölkky, badade, åt middag, spelade minigolf, lekte i lekpark och satt ute och umgicks fram till natten. Campingen hade dessutom fina, frächa, rena serviceutrymmen och dusch och toalett. Då är det enkelt att trivas.

Så recept på en lyckad campingsemester? Ta med riktigt bra sällskap så blir resan toppen oavsett. Sen tog vi också med tillexempel barnmatstolen och sparkcykeln som jag redan nämnde. Jag hade inte hunnit fixa med så många färdiga maträtter. Eller inte en enda. Men Titti hade gjort några lådor med lasagne och makaronilåda, och det är nog enkelt och guldvärt att bara få värma upp efter man varit en dag ute på språng. Så det ska jag absolut göra nästa gång också.

Och har ni inte besökt Ähtäri Zoo camping kan jag bara rekommendera. Nästa sommar blir det nog en ny campingsemester. Någon som kan rekommendera någon annan fin, fräsch campingplats i Finland?