Hej och hå, så dagarna går. Vi tog sportlov med besked, och åkte iväg till barnens mormor och morfar i fyra dagar. Det har varit roliga, händelserika dagar. Ni som följer mig på Instagram har fått se en hel del redan (lindaslantliga heter jag även på Instagram) Och jag ska berätta mera om våra lediga dagar även här på bloggen, i ett senare skede. Men. Nu något som jag hade tänkt posta redan förra helgen. Mönster på världens bästa vinteraccessoarer. En halskrage och ett pannband, eller vad man nu väljer att kalla dem.

halskrage

Förra vintern stickade jag en halskrage med flätor. Sen använde jag den så gott som varje dag. Jag gillar att vara varm om halsen. Virar man halsdukar utanpå jackan tycker jag alltid att det drar kall luft in. Och virar man halsdukar runt halsen och innanför jackan, blir det tjockt och bökigt. Därför är den här halskragen, eller halsvärmaren eller fuskpoolon, perfekt.

stickat_pannband

pannband

sticka_pannband

Sen är den så fiffigt gjord, att samma mönster och maskantal även funkar som pannband. Varmt och mysigt kring öronen. För att göra ”tuben” till en halskrage stickar du bara lite längre än om du vill använda den som pannband.

Barnen ville ha egna, jag har flera och jag tycker verkligen att just du också borde ha några band i vintergarderoben.

Det enkla mönstret följer här.

Barn ( huvudstorlek ca 52 cm) , Vuxen

Garnförslag: Ca  75 g Drops Big Merino eller 50 g drops Air

Resår: Upprepa 6 räta m, 2 aviga m

Lägg upp 80, 88 maskor på stickor 5.

Sticka *6 räta m, 2 a m* upprepa varvet ut. Sticka sammanlagt 4, 6 varv

På nästa varv görs en ”flätning” enligt följande: * Lägg 3 m på hjälpsticka bakom arbetet. Sticka 3 räta maskor, sticka de tre maskorna på hjälpstickan räta. Sticka 2 aviga maskor* Upprepa varvet ut.

Mellan varje ”flätningsvarv” stickas sex varv resår.

Stickas sen i den längd man föredrar. Avsluta med fem varv resårstickning, avmaska sedan löst, i resår.

Till min egen halsvärmare stickade jag så att jag hade fyra ”hela flätor” och de sex varven i början och slutet. Till pannbanden i vuxen storlek har jag stickat två eller tre ”hela flätor”, beroende på hur breda jag velat ha dem. Till Mollys pannband gjorde jag två ”hela flätor”, men startade och avslutade med endast 4 varv resårstickning. Ni förstår grejen. Ni stickar så långt ni själva vill. Mönstret går att variera i all evighet, bara beroende på hur man själv vill ha det.