Här kommer mönstret till julstrumpan som jag lovade.

Jag har använt mig av 7:ans rundsticka och restgarn jag haft i mina gömmor. (Det vita är dubbel tråd av garnet Siri, och det beiga är också två trådar, en tråd Huopanen och en tråd 7-bröder.)

Lägg upp 40 maskor med dubbel tråd vitt. Sticka 12 v mosstickning. Byt garn och sticka 45 v slätstickning.

Nu stickas en hältråd in över 20 maskor. Sticka 20 maskor med en tråd i avvikande färg. Sätt sen tillbaka maskorna på stickan du just stickade dem från, och sticka med ”det vanliga garnet” över dessa maskor.

Fortsätt med slätstickning i 25 varv.

Flytta över maskorna från rundstickan på vanliga strumpstickor. Fördela de 40 maskorna jämt på fyra stickor. Nu tas det ihop för tån. De två första maskorna på varje sticka stickar ihop. När det finns 8 maskor kvar, dra av tråden och trä genom de sista maskorna.

Nu har du en lång ”korv”, som ser ut något i stil med min bild nedan.

DSC_0677 (6) DSC_0680 (6)

 

Sen drar vi bort ”hältråden”. Och lägger upp de maskorna på 4 stickor. Och för att få till en häl där så har jag stickat en vanlig ”vant-hoptagning”. Alltså tar ihop de två första maskorna på sticka 1 och tre. Och tar ihop de två sista maskorna på sticka 2 och 4. Jag gjorde hoptagningarna på varje varv. Men det kan man anpassa lite om man eventuellt vill sticka ett varv mellan de första hoptagnings-varven. När det var 8 maskor kvar avmaskade jag alla maskorna. Hälen stickade jag dessutom rät, istället för slätstickning som resten av strumpan.DSC_0688 (6)

Låter det krångligt? Men det är det inte. Två kvällar så har ni en färdig julstrumpa! Sen piffade jag till strumpan lite.

Två vågiga ränder, som egentligen bara är virkade luftmaskor. Tre luftmaskor, och en fastmaska förankrad i strumpan. Igen 3 luftmaskor och en fastmaska, osv. Till man kommer runt hela strumpan.

Namnet, är en lång rad av luftmaskor, som jag sedan formar till namnet och helt enkelt syr fast med synål och sytråd.

De två små blommorna, har jag virkat enligt följande:

Starta med en magic loop.

Varv 1: Virka 6 fastmaskor runt ringen. Avsluta med en sm i första fm.

Varv 2: tre luftmaskor, en fm i nästa fm. Upprepa varvet ut. = 6 ”blomblad.

Varv 3: 3 fm kring varje luftmaskbåge. Avsluta med sm i första fm.

MEN. Låt er icke begränsas av mitt mönster. Utan gör er egen variant. Allt är tillåtet när man handarbetar!

20141103-212816-77296411.jpg