Ibland känner jag att jag borde jobba på kvällspressen, med tanke på inläggets rubrik, hehe. Men jo, idag ska jag blogga om en sak som ligger min make väldigt varmt om hjärtat. Han är yrkeschaufför, han kör bussar dagarna i ända, och ser både det ena och det andra längs vägarna. Och är det något han verkligen tänder på, så är det folk som bär REFLEX.

Idag när jag körde till arbetet så var jag med om en skräckupplevelse, som jag dessvärre tror att flera av oss upplevt. Jag körde i tillåten hastighet längs riksåttan, mötte en lastbil i en backe, och på samma gång som lastbilens lampor mötte marken framför mig såg jag konturerna av en människa. Bara några meter från mig. På en tungt trafikerad väg. Jag kunde inte ens väja, med en lastbil som möte. Det kändes nästan som om jag snuddade i människan på vägen, på samma gång som jag såg i bakspegeln att hen fortfarande stod upprätt. Det kunde lika gärna ha gått illa.

Skärrad fortsatte jag min väg mot jobbet och fick ännu flera skräckupplevelser längs vägen. Ungdomar som står längs vägen och väntar på skolbussen. Antagligen lyckligt ovetande om vilken dödsfara de utsätter sig själva för. Att inte bära reflex i detta MÖRKER är förenat med livsfara. Ingen skillnad fast man har en ljus jacka eller fast man själv tycker att det inte är så värst mörkt. MAN SYNS INTE FÖR BILISTER.

Min man, yrkeschauffören, samlade för något år sedan ihop en hel hög reflexvästar som han hade i sin dåvarande lastbil. Sen stannade han alla de människor som han inte såg på vägen, talade om hur det låg till och gav dem en reflexväst, tillsammans med en uppmaning att bära den. I know, reflexväst är inte speciellt snyggt. Och garanterat inte speciellt snyggt om man är 15 år. MEN, jag kan dock garantera att det är VÄLDIGT MYCKET JOBBIGARE ATT BLI ÖVERKÖRD. MAN KAN DÖ. Ni vet, mista livet. Inte bara sin trendkänsla för tio sekunder när någon ser en gå längs vägen med reflexväst. Nej. Det gäller inte trender och mode och vad som är inne. Det gäller alltså livet. Vill man absolut inte, över sin döda kropp, bära en reflexväst så kan man faktiskt använda hederliga reflexer. Ni vet sådana man hade i lågstadiet. En figur som hängde i en tråd, och den kunde man fästa i jackan med en säkerhetsnål. Allt är bättre än inget. Och chaufförs-maken tipsar om att man ska bära reflexen på den/de kroppsdelar som rörs mest när man är i rörelse.

För att det inte ska uppstå några missförstånd vill jag påpeka att det ju absolut inte bara är barn och ungdomar som ska använda reflex, utan ALLA. Alla syns lika dåligt. Ge mig 20 sekunder av ert liv och kika på denna filmsnutt. (<-klick)

Efter att jag lagt upp en status om reflexer på min privata facebook sida i morse, bloggade Maria om samma sak. Dessutom fick jag ett tips om att det finns svarta snygga reflexvästar på HM som kanske även tonåringar skulle godkänna. De ser ni på bilden nedan. Jag beställde direkt. Dessa är bara att dra över huvudet, med knäppning i sidorna. reflex

Sen tycker jag vi kämpar tillsammans för att utrota reflexens töntstämpel.

Ladda upp bilder på er själva med reflexväst på bloggar och instagram. Sprid budskapet. 

Och rubriken på inlägget, ja, den tänkte jag till för att få så många som möjligt att läsa detta inlägg. Hoppas jag lyckas!

EDIT:

På grund av inläggets stora spridning vill jag påpeka att detta absolut inte är någon faktaartikel om reflexer. Endast mina egna upplevelser och iakttagelser. Min intention är heller inte att på något sätt föra över ansvaret från bilisterna till fotgängarna. Jag anser mig inte ha rätt att köra över de människor som inte bär reflex, utan är livrädd för att det ska ske en olycka. Jag förstår att man som bilist ska anpassa hastigheten enligt väglag, men tror att reflexer ökar säkerheten för oss alla.