Samarbete med Elsa Möbel

När jag för en tid sedan skrev om att jag letade efter ett nytt köksbord, kom jag i kontakt med Evalis, kvinnan bakom företaget Elsa Möbel i Kronoby. Hon kunde bygga det bord jag drömde om. Och jag kunde knappt tro att det var sant. Jag som letat bord på de stora möbeljättarna hade tänkt alldeles för snävt. En finsnickare var ju exakt vad jag behövde. Någon som kunde uppfylla alla de önskemål jag hade kring hur vårt nya bord skulle se ut. Tänk att jag inte hade tänkt på det tidigare.

Sen följde en tät mail-kontakt mellan mig och Evalis. Material, mått, känsla, färg. ALLT diskuterades. Jag skickade inspirationsbilder och hon förklarade vilka olika tillvägagångssätt och material som fanns för att tillverka bordet, och ge det den färg och form jag önskade. Och förra måndagen var det dag att hämta hem bordet. Det kändes som julafton. Ni som vet hur mycket jag gillar julen kan ju förstå att det var pirr i magen.

När vi kom fram och gick in där, blev både jag och min man imponerade av det gamla, charmiga snickeriet. Evalis kom och tog emot oss, och mitt där bland andra möbler och pågående projekt, gamla rejäla maskiner och material fanns vårt fantastiska bord. Ett halleluja-moment. Kärlek direkt! Sen när man står öga mot öga med kvinnan som faktiskt gjort bordet, så blir det ju ännu bättre. Inte massproducerat någonstans. Ett gediget hantverk. En lyxprodukt. Specialgjort för oss.


Efter att vi känt och klämt och tittat på bordet en bra stund, fick vi en rundtur i de olika byggnaderna där på gården. Elsa Möbel är företaget som inte bara bygger nya snygga möbler, utan de tar sig också an projekt som ingen annan finner lönsamhet i. De restaurerar, reparerar och ger gamla grejer ett nytt liv. Förutom snickeriet finns där en charmig butik med antika möbler och annat smått och gott. Där hade man kunnat gå runt hur länge som helst och spana in alla guldkorn. Bord, stolar, speglar, skolplanscher, gamla apotekarflaskor i mängder, knoppar till skåpdörrar, målfärg. Ja, allt och lite till. Till och med ett par gamla skidor.

I en annan byggnad huserar möbeltapetseringen. Riikka, en av företagets två anställda, är den som är utbildad på det området. Vi får se tjusiga tygprover, och möbler som är under arbete. Inte bara utsidan förnyas på möblerna, utan även stommen och fyllning fixas vid behov. Jag fascineras av de rejäla symaskinerna och arbetsredskapen. Och kan inte annat än hålla med min man då han säger att det här är så långt bort från Ikea-möbler man kan komma.

Nöjda och glada lastade vi sen vårt nya på köksbord på släpvagnen, och åkte vidare i sommarkvällen. Men hit åker vi igen! I sommar öppnas också ett sommarkafé på gården. Och letar man ett annorlunda utflyktsmål kan jag varmt rekommendera Elsa Möbel!