Inlägget i samarbete med:

Stiftelsen Juthbacka, Österbottens hantverk rf/Hantverkets hus Loftet, Slöjdvetenskapen vid Åbo Akademi Vasa, Västerbottens länshemslöjdsförening i samverkan med Kulturösterbotten, Slöjdlärarutbildningen vid Umeå universitet och Korsholms vuxeninstitutslöjdfestivalen

Slöjdfestivalen ute till havs närmar sig, 27 januari bär det av. Om ni inte ännu säkrat en plats på resan, är det hög tid att göra det nu. Det kommer att bli en härligt inspirerande dag. Låt mig berätta lite mera om programmet för er. Under resan till Umeå kommer det hållas fyra olika workshops, och man har möjlighet att anmäla sig till en av dessa. Under resan hem hålls två olika föreläsningar,  varav man kan anmäla sig till den ena. Förutom det så ordnas i cafeterian ett slöjdcafé, som pågår under hela resans gång. Där kan du bland annat testa på att brodera en knapp. Broderi är årets hantverksteknik 2018. Och, inte att förglömma, under hela resan kommer ni att inspireras av varandra, mingla och skapa nya bekantskaper. Både människor och hantverkstekniker.

Dessa olika workshops finns att välja mellan:

Workshop 1 – Annie Sloan paint™, kursledare Christel Holmlund

Under workshopen kommer deltagarna att få bekanta sig med Annie Sloan paint™. Kursledaren berättar om hur färgen används, deltagarna kommer att få måla en ram som inspiration på vad man kan göra med mångsidiga Annie Sloan paint™. Allt material finns på plats.

Kursspråk är svenska men handledning fås även på finska.

AnnieSloan2011_58

Workshop 2 – Silversmycken, kursledare Charlotta Hietanen

Vi tillverkar örhängen, hängen eller ringar utav silvertråd. Till detta använder vi tänger, ta gärna med om du har egna!

Kursspråk är svenska men handledning fås även på finska.

silversmide_

 

Workshop 3 – Intarsia, kursledare Jonathan Ainasoja

Inom intarsia ersätter vi delar av ett motiv med ett annat material. Tekniken kan relateras till att lägga pussel med träbitar och på så sätt skapa olika motiv. Material som används är tunna faner i olika träslag, bitarna skärs ut med en kniv och motivet limmas sen ihop till ett stycke. Kursdeltagarna får under workshopen lära sig grunderna i intarsia och själva pröva på att tillverka ett eget intarsiamotiv. Verktyg och material finns till förfogande.

Kursspråk är svenska men handledning fås även på finska.

intarsia

 

Workshop 4 – Socka från tå till skaft med istickshäl, kursledare Jonna Hietala.

Lär dig att sticka sockor med istickshäl på rundstickor tillsammans med Jonna Hietala från Laine Magazine. Du kommer att lära dig att sticka sockor från tån och upp med ’magic loop’ metoden. Sättet är enkelt och snabbt – speciellt med en så kallad istickshäl eller ’afterthought heel’ på engelska. Du stickar hälen efter att sockan är färdig genom att plocka upp de maskor du har avsatt för hälen. Ta med fingering (420 m/100 g) eller DK (225 m/100 g) weight sockgarn och passande rundstickor (80 cm).

Kursspråk är svenska men handledning fås även på finska.sticka_häl

 

Föreläsning 1:

Dekorationsmåleri – kulturtanter och babushkor, inspiratör Camilla Forsén-Ström, känd från Tv-Programmet Strömsö.

Hitta din egen kulturtant, Babuschka eller varför inte din egen Kokeshistil! Låt dig inspireras till egna figurer när Camilla berättar och visar hur man målar träfigurer i olika stilar för inredning, lek eller bara för skaparlustens skull.

kulturtanter (kopia)

Föreläsning 2:

”Makey-makey-sloyd” , föreläsning med Magnus Wink.

Hur man kan elektrifiera traditionella verktyg som tillsammans med dator och kamera kan åskådliggöra slöjdprocesser. Föreläsning på svenska.

En härlig mix av workshops och föreläsningar, måste jag säga. För egen del skulle jag knappt kunna vilka välja programpunkter jag skulle delta i. Dessutom en dag i Umeå att spendera enligt eget önskemål. För att läsa mera om resan, och boka en egen plats, KLICKA HÄR.