Idag kommer jag tyvärr med lite old news. Luciadagen har redan varit, och enligt tradition bakar vi alltid lussebullar då. I år testade jag att göra en mjölkfri variant, som blev riktigt bra. Därför vill jag ju gärna dela med mig av receptet på mina goda, saftiga, mjölkfria lussebullar, även om Luciadagen firades igår. Vi bakade på eftermiddagen, jag och min lilla sockerbagare. Med luciakronan på sockerbagarens huvud, så klart. Och jag med en liten tomtenisse som hängde med på armen.

Idag har vi bjudit vännerna på lussekaffe och mumsat lussekatter. Resten av bullarna slängde vi i frysen, så nu har vi att festa på en tid framöver. Som tur kan man ju äta lussebullar hela advent, jag som älskar smaken av saffran. Jag brukar faktiskt ofta servera lussebullar till kaffet på julafton också. Så än hinner man testa receptet!

lussebullar

Detta recept ger er ca 35 lussebullar.

Ingredienser:

50 g jäst

100 mjölkfritt smör (jag använde Keiju)

5 dl havredryck

1 ägg

1 påse saffran

2 dl socker

0,5 tsk salt

15 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Smält smöret tillsammans med havredrycken, låt det bli fingervarmt. Häll över jästen. Rör om så det löser sig.

Tillsätt ägg, saffran, socker, salt och mjöl.

Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt jäsa under duk i 40 minuter.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i ca 35 liks stora delar. Rulla och forma olika sorts krusar. Lägg på bakplåtspappersbeklädda plåtar och låt jäsa under duk i 40 minuter till.

Pensla med uppvispat ägg och garnera med russin. Grädda mitt i ugn ca 5-8 minuter.

Låt kallna under duk.