När man satt två barn till denna jord är det ju roligt att jämföra lite lite.

5 veckors bebis nu och då.

2013 gick vi och vaggade bebis. En bebis som absolut inte ville sova. Enda chansen att få henne att somna var att vagga runt med henne tills ögonen sakta, sakta slog igen. Armarna hann domna bort och ryggen hann gå av innan hon sov. Men det var enda sättet. Hon hade helt säkert klarat sig utan sömn. På dagarna sov hon bara korta snuttar. Tjugo minuter här och där, eller nä, bara här i min famn. Så fort man försökte lägga ner henne var hon klarvaken igen. Men, så länge hon fick vara med var hon nöjd. Hon grät i princip aldrig. Minns ännu med stor ångest en kväll när hon grät helt otröstligt och vi försökte allt. Men det var den ena kvällen.

2017 vaggar vi en ny bebis. Och det roliga är att vi skämtade om det när jag var gravid. ”Få se nu om vi får börja vagga igen, höhö” Sen hävdade jag alltid lite vuxet till min man, att nääe, den här bebisen ska nog få lära sig att somna själv. HAHAHA. Till vårt försvar vaggar vi inte av samma orsak den här gången. Vi vaggar inte för att nödvändigtvis söva beibin. Vi vaggar för att trösta, för att få tyst på skriket. För han skriker på kvällarna, de flesta kvällar, otröstligt. Och vi vaggar igen tills armarna domnar och ryggen går av på mitten. Skillnaden är dock att han oftast sover ganska bra på dagen. Inte helt ovanligt att han drar en 3-4 timmars tupplur mitt i dagen.

2013 hade vi en bebis som inte bara ogillade att sova, hon ogillade också att äta. Amningen var en kamp. Enda sättet vi fick det att funka på alls, var att amma liggandes. Inte jättepraktiskt om man ska amma i farten någon gång. En enkel lösning hade varit att ge henne flaska. Men fanns det något hon om möjligt hatade mer än bröstet så var det just flaskan. Så med ångest och i motvind ammade jag i sju månader. Matvägran ledde också till att hon inte ökade så bra i vikt. Hon vägde 4,2kg när hon föddes. Inte förrän hon var tre månader uppnådde hon en vikt på 5,5 kg. Och varför pratar jag om just 5,5 kg? Jo för att nu,

2017 har jag en matglad kille vid bröstet. Som helst skulle äta dag och natt. Ammandet funkar felfritt. Han vägde 5,5 kg nu vid 5 veckor. Så en betydligt större beibi nu. Och jag är så glad åt att åtminstone inte behöva kämpa med amningen.

Hur jag mådde de där första veckorna med bebis 2013, har jag lite svårt att minnas. Vet bara att jag var väldigt tacksam och satt ofta med glädjetårar i ögonen och tittade på den nyfödde. Vet också att det var väldigt omtumlande och jag var ganska svajig i mitt mående, och väldigt orolig över att något skulle hända med min lilla skatt.

Nu, 2017 är jag lika tacksam och ödmjuk inför livet. Jag hade kanske lite glömt hur intensiv spädbarnstiden faktiskt är. Men trots det är det inte ens nära på lika stor chock som första gången. Vår sjukhusvistelse gjorde ju att orosmolnen hopades även denna gång, skulle det inte varit för det att han blev sjuk, skulle jag utan vidare hävdat att jag står mera stabil den här gången. Nu vet jag inte riktigt.

Spädbarnstiden 2013 lärde mig åtminstone att de här första månaderna med bebisen är en väldigt kort tid. Även om det känns som en evighet där mitt i vaknätterna. Så med all säkerhet kommer vi komma ut på andra sidan dimman även denna gång.