Okategoriserade

Från en sjukhussäng

Måndag 27.11

Jag ligger och stirrar ut genom fönstret på nionde våningen. Tillbaka i samma byggnad där vår fina pojke föddes för lite mera än tre veckor sedan. Nu är vi här igen, han och jag, på Vasa Centralsjukhus. Dagarna känns som år och sekunderna som timmar. I fönstret ser jag spegelbilden av mig själv. Sliten och trött och rödsprängda ögon. Men det är inte jag som är i fokus nu. Det är Max. Max som måste bli frisk.

På lördag hade vi kalas hela dagen. Eller kalas låter så storslaget. Jag hade en kaffebjudning för de närmaste för att fira mina 34 år. Allt var bra. Vi drack kaffe och åt tårta, skrattade och pratade. Efter att gästerna åkt hem, och vi lagat lite mat, blev Max plötsligt helt otröstlig. Han gav ifrån sig ett skrik vi aldrig tidigare hade hört. Han gallskrek när jag tog honom i famnen, skrek ännu mera när jag lade ner honom, och om möjligt ÄNNU högre då jag tog upp honom igen. Och ni vet den där föräldraintuitionen. Halvtimmen som följde gjorde mig säker på att något var fel på riktigt. När vi provade febern visade febertermometern 38,6. Och jag och maken tog snabbt beslutet att åka in till akuten. Vi ringde till sjukhuset före, och åkte sen iväg.

Onsdag 29.11

Fjärde dagen på nionde våningen. Vår lilla kille är gnälligare än någonsin, men har också tillfrisknat. Jag tackar skaparen för vården vi har och för den duktiga personalen på Vasa Centralsjukhus. När vi kom in hit på lördagskvällen förstod jag ganska snabbt att det var allvarligt. Jag förstod kanske inte när vi åkte hemifrån, hur RÄTT vi faktiskt gjorde, som inte tvekade, inte väntade, utan sökte hjälp direkt. Det blev vår räddning. När vi kom in pratades det om misstanke om hjärnhinneinflammation eller sepsis. Två väldigt allvarliga tillstånd, och jag som redan var orolig innan, blev inte lugnare. Efter provtagning påbörjades direkt två olika antibiotikakurer, samma natt vi kom in. Och som ni säkert förstår sov jag inte en sekund den natten. Jag kunde inte annat än sitta och vaka över min fina son.

På måndagen svängde det och infektionsvärdet började sjunka. Som tur var bet antibiotikan på. En av de lyckligaste stunderna i livet. När allt ställs på sin spets är ju hälsan det enda som är viktigt.

Nu, när jag skriver detta är han redan så frisk så vi skulle få åka hem idag, och fortsätta få antibiotikan hemma. Men jag vill gärna stanna kvar en natt till, för min egen skull. För att hinna landa lite. Allt gick så snabbt. Från hög feber och allvarligt sjuk, till att nu fyra dagar senare vara redo att återvända till vardagen. Jag som ännu lever i svallvågorna av min babyblues och nu suttit här i ett litet rum och försökt att inte tänka katastroftankarna, känner mig lite svajig. Jag vågar inte ens skriva orden jag har tänkt. Att vara inlagd på sjukhus med ett sjukt barn måste vara något av det allra värsta som finns. Maktlösheten, rädslan och ovissheten. Men också tacksamheten förstås, över att vara på rätt ställe, och få den hjälp som behövs.

Så. Imorgon ska jag sluta fulgråta. Imorgon ska jag skrapa ihop mig själv och åka hem med Max och återförenas med resten av familjen. Imorgon blir Max fyra veckor. Och jag ber. Jag hoppas innerligt, av hela mitt hjärta, att det faktiskt är över nu. Att han får sin antibiotikakur till slut och sen är frisk. Frisk för alltid.

Torsdag 30.11

Hemfärdsdag. Alla tester är gjorda, allt från hjärt- och hjärnultra till EKG till blododlingar till ryggvätskeprov till lungröntgen. Något svar på vad han haft för infektion har vi inte fått svart på vitt. Men däremot har de kunnat utesluta en hel del. Slutgiltiga diagnosen är att han haft en bakterieinfektion. Kan vara från förlossningen, men kan också vara någon annan bakterie. Allt annat ser bra ut. Nu fortsätter antibiotikakuren några dagar där hemma.

Tack igen Vasa Centralsjukhus för fantastisk vård. Tack till alla sjuksköterskor på avdelningen och läkare där som tagit så väl hand om oss. Som gett Max den vård han behövt och mig den tröst och det stöd jag behövt.

Och till er som läser. En bebis yngre än tre månader som får feber, behöver alltid läkarvård. Inte avvakta. Inte vänta.

 

12 Comments

 • lisa

  tårar i ögonen o kram i hjärtat när ja läser om era dagar här på sjukan. tack gode gud att lilleman fick vård o blev frisk!! bra jobbat föräldrar!!!!!

 • Johanna

  Nej men usch! Hoppas allt reder upp sig nu och ni får en skön juletid! Spenderade själv 2 nätter där med dottern 4 månader. Var de värsta dagarna i mitt liv. Grät som en dåre de dagarna. Och ja känslorna var nog all over the place…Men så är ens barn det viktigaste i världen <3

 • Tanja

  Tankar och böner till hela er familj. Böner om tillfrisknande, frid med tankarna och nya krafter! Ta hand om er! Kramar

 • Petra

  Usch vad hemskt det hela måste kännas! Jag har fortfarande trauman efter att vår son, då 2 år, fick en feberkramp för 2 år sedan och slutade andas. Blev ilfärd med ambulans och ett dygn på sjukhus och jag mår ännu dåligt när jag tänker på det.
  Styrkekramar till er! Va skönt att han är på bättringsvägen nu.

 • Malin

  Att fulgråta på sjukhus med en spädis, för att några dagar senare skrapa ihop sej själv… Den känslan. Då vår förstfödde var 8 veckor åkte vi också in. Blev sedan 6 dagar på malmska. Tacksamheten då man får åka hem finner inga ord. All stytka till er!!

 • Sara

  KRAM Linda! Kan tänka mig oron ni måste känt. Fantastiskt bra att ha, den där intuitionen. Nu ber vi att det vänder mot det bättre och att ni får börja njuta för fulla muggar. Ork och krafter till er! <3 <3 <3

 • Susanna

  Uff så jobbigt! Dessa små liv som man skulle göra allt, precis allt för! Så skönt att läsa att han nu är på bättringsvägen! Styrka och glädje i vardagen önskas!❤

 • Ida

  Oj nej så hemskt e måst ha varit för dig och för er 🙁 Tack och lov är allt bra nu! Hoppas ni kan återgå till en trygg bebis vardag och njuta av tiden nu igen. Styrkekramar!!

 • Linda

  Usch och fy, vilken mardröm! Vad bra att ni litade på era känslor om att något var fel och att allt nu är på väg åt rätt håll! Styrkekramar till er.

 • Tina

  Har gissat att något dramatiskt inträffat i din familj, du brukar inte vara tyst så här länge. Förstår din vånda och ängslan fullt ut, ett nyfött barn är skört och själv är du full av hormoner och nyförlöstkänslor. Håller tummarna att det nu bara går mot tillfrisknande helt och fullt. Sänder kärlek och tanke till dig!