Okategoriserade

När vi pratar med Knut.

Som den mest paranoida varelsen i världen känns det skönt att ha en angelsound babydoppler till förfogande nu. Jag fick höra om flera som tröstat sig med den under sina graviditeter, och beställde hem en egen. Tack ni som tipsat, den är verkligen guld värd.

De första gånger jag testade den gjorde jag det ensam, med hjärtat i halsgropen, livrädd för att inte höra något hjärtljud. Och ibland gjorde jag inte det heller. Det var så tidigt i graviditeten då. Jag fick leta länge och väl för att hitta livstecken.

Nu hörs det direkt man lägger manicken på magen. Och istället för att sitta i min ensamhet har det blivit ett nöje för hela familjen. Vi lyssnar med samma förtjusning varje gång. Molly hon tror att det hörs båda vägarna, att hon kan prata med Knut i magen. Hon har alltså döpt bebisen till Knut. Själv heter hon Ruth i andra namn, och tycker det skulle passa med en lillabror som heter Knut. Så nu pratar vi alla om Knut. Och Molly pratar alltså med Knut i hörlurarna.

angelsounds_2

angelsounds

”Heej Knut, det är jag, Molly. Jag är ju din storasyster. Tycker du jag har fin röst? Vad gör du där i magen? Simmar du? Eller ha du BAAAJSA?” Följt av ett gapflabb. Det är mycket bajshumor här om dagarna. Sen funderar hon med Knut om han verkligen tycker om maten som mamma äter och när han ska komma ut egentligen.

Och på något sätt har vi alla skapat vårt eget band redan, till den lilla varelse som sparkar omkring där inne. Så efterlängtad!

3 Comments

 • Mommo&mamma Gitta?

  Men Så gulligt? och mysig jeee? Lilla Knut hör säkert vad storasyster Molly säjer❤? å mamma o.pappa?

 • Fru Tallund

  Molly gör helt rätt! Fostret kan både höra och minnas ljud så fortsätt som hon allihop och skapa kontakt redan nu. 🙂

  ”Barnets sinnesorgan bildas så tidigt som i tredje månaden och under resten av graviditeten fortsätter de att utvecklas och specialiseras. Månaderna i livmodern är barnets första miljö och det är mycket man kan göra för att kommunicera med barnet.

  Vad kan barnet höra?
  Barnets hörselorgan utvecklas tidigt i graviditeten, först av alla sinnesorgan. De första ljudintrycken är inte baserat på hörsel utan mer på ett kroppsintryck när det fångar upp mammans hjärtslag. Barnet hör också allt brus och buller från mammans blodsystem och tarmar.

  Eftersom fostret är omgivet av fostervatten uppfattar det inte ljud, röster och musik på samma sätt som vi hör dem. Om man sätter pluggar i öronen och hörlurar utanpå får vi en realistiskt bild av vad bebisen kan höra utifrån. Barn kan uppfatta röster i normal samtalston, särskilt a-ljud.

  När man spelar musik högt kan barnet uppfatta den, och rytmen. Men mellanörat hos foster är fyllt av vätska, så det ska en del till för att sätta trumhinnan i rörelse. Man har kunnat se att barnet i magen vänder sig mot mammans röst när hon pratar och mot pappan, eller annan person när han eller hon pratar. Barnet kan komma ihåg ljud det hör under graviditeten. Att prata, sjunga eller spela musik (högt!) för barnet är ett alltså ett sätt att börja lära känna varandra!”