Okategoriserade

Muminmuggarna, vad är grejen?

Klockan åtta, en mulen, tråkig och allmänt trist tisdagkväll stegar jag ut med senaste muminmuggen och kameran under min arm. Regnet hänger i luften och jag är tröttare än någonsin.

Muggen kallas ´konstmuggen´ och är den senaste muminmuggen som getts ut. Också en av de vackraste om man frågar mig. Jag har två likadana, som redan över en vecka stått orörda i mitt vitrinskåp med ett gäng andra speciella muminmuggar.

muminmugg_akvarell
Muggarna jag samlar i mitt vitrinskåp är muggar som inte längre tillverkas. Jag läser nu som då i en Mumin-facebookgrupp jag är med i, (ja det finns alltså sådana grupper,) att många tyckte det var så himla löjligt att ”spara” muggarna och inte använda dem. Att lägga undan dem med etiketterna på. Tydligen mera hardcore att använda alla sina muggar. Med argument som att man ska njuta av sina muggar, och att man ju FAKTISKT lever bara en gång. Faktiskt.

Nu kan det väl hända att jag är allmänt bitterfittig just idag, när jag orkar irritera upp mej på en diskussion om Mumin. Men jag förstår inte hur nån orkar kommentera sånt. Lägga sig i hur andra brukar eller icke brukar sitt PORSLIN. Så länge man inte skadar någon med sitt beteende, eller hamnar i någon slag besynnerlig ekonomisk knipa på grund av sina inköp av muminmuggar, så må man väl för sjutton göra vad man vill med dem. Dricka kaffe ur dem, spara på hög, använda som tandborstglas eller plantera blommor i dem.

Jag har ungefär fjorton muminmuggar vi använder till vardags. Och ett helt gäng jag förvarar i ett vitrinskåp, de används inte. Men de ger mig nog glädje ändå, jag ser dem varje dag. Och jag gillar att titta på dem. Så ingen behöver ligga sömnlös över att jag skulle kasta bort livet. Orsaken till att de inte används är inte att de skulle ha något visst värde. Det är bara det att jag vill ha dem kvar. Jag vill inte att de ska tappas i golvet eller slås sönder i disken, för man kan inte köpa en ny. Och varför använda just dem, när vi redan har fjorton andra vi kan använda, som kan förnyas vid behov.

Sen varför man köper flera om man redan har fjorton man kan använda, är en annan fråga. En befogad fråga. Men svaret är ganska enkelt. För att jag vill. För att jag nog är en samlare. För att jag ännu inte har kommit till den punkten, då jag vet att jag inte skulle ångra mig, om jag inte köpte den senaste säsongsmuggen. Så att. Då är det bara att fortsätta.

Ganska enkelt. Och vad andra gör med sina muggar kunde jag inte bry mig mindre om. Och egentligen bryr jag mig inte alls om att folk bryr sig om vad andra gör med sina muggar. Jag borde nog bara sova lite mera om nätterna så jag inte skulle vara så lättretlig.

4 Comments

  • Josefine

    Hahha, älskar ordet ”bitterfittig” det var dagens bästa! Sen kan jag tycka att man har en viss rätt att bli lite bitterfittig också när folk ska lägga sej i ?

  • Petra

    Jag tycker att den nya muggen är finast av dem alla :). Jag är också en samlare av muminmuggar, men mina är inte alls i användning utan är radade i en gammal hylla i köket till allmän beskådning och glädje :).