sofiesmamma7

Årets första tröja är klar. Och jag är mera än nöjd. Det kan vara den finaste tröja jag gjort. Fjolåret startade jag med att sticka en marygenser på en vecka. Året 2017 startade jag också med att sticka en tröja på en vecka. En riktigt bra tradition, om jag får säga det själv. Efter alla julklappar man gjorde i december, så får man fokusera på något åt sig själv.

Den här tröjan heter ”Sofies mamma”, och mönstret finns att köpa på ravelry. Och jag blev faktiskt så nöjd med den, att ni får stå ut med flera bilder nu, av samma tröja, på samma kvinna. Eller så klickar ni bort och återkommer en ny dag, hehe.

sofiesmamma sofiesmamma2sofiesmamma6 sofiesmamma5

Om vi lite ska jämföra den här tröjan med marygensern jag stickade samma tid i fjol, så kan vi säga att Sofies mamma är Marygenserns storasyster i svårighetsgrad. Egentligen är det ett väldigt enkelt mönster, som stickas uppifrån och ner. Och skulle det inte vara för blommönstret, skulle jag säga att den är lika enkel som marygensern, eller ännu enklare. Men, blommorna gör att man får räkna lite och vara lite uppmärksam. Tänka lite, och det kan ju vara utmanande. Så. Har man aldrig stickat en tröja kan man starta med marygensern. Den här fixar man efteråt.

Jag har stickat tröjan i underbara Drops Air. Det mjukaste och lättaste garnet man kan tänka sig. Garnet består av mjuk baby-alpaca och varm merinoull. Ju mera jag stickar av det, desto mera förtjust blir jag.  Vörå Handarbetsaffär säljer garnet, och har man inte vägarna förbi Vörå eller Vasa, kan de också posta garnet. Jag stickade på stickor 6, enligt mönsterrekommendationerna. För mig gick det åt fem nystan basfärg och inte ens ett av mönsterfärgen. Jag stickade storlek s/m och den blev ganska perfekt. Sen gjorde jag  några små justeringar. Lite kortare resår i ärmarna, några färre intagningar. Men i det stora hela följde jag mönstret.

Det som är fantastiskt då man stickar av just det här garnet, dröps Air, är att mönsterstickningen ser väldigt jämn ut. Med andra garn är jag van att det kan dra och rynkas, och att man verkligen får tänka på att låta mönsterfärgen löpa fritt. Med det här garnet gick det av sig själv. Måste bero på att garnet har lite struktur, och den färg man inte stickar med tar lite fäste i resten av arbetet. Om ni förstår hur jag menar? Väldigt bra blev det i alla fall.

Med de orden får jag förklara årets första projekt färdigt. Tretton dagar in på tjugohundrasjutton. Känns nästan lite vemodigt. Men, ska jag nå mitt mål på 17 tröjor i år, gäller det att ligga i, och slutföra nästa projekt. En till stickad klänning. Och när den är klar kommer jag också att kunna publicera en ny storlek av klänningen, och mitt mönster blir mera komplett.