Krispig vintermössa

 Ibland har man en idé i huvudet, och sen när man försöker förverkliga den, så blir det inte riktigt som man tänkt sig. Men, som tur är, så blir det ibland också exakt så som man menat.  Den här gången blev det en lyckoträff. Mollys nya mössa och halsduk blev så bra, så jag orkade inte vänta till julafton med att ge dem. Jag kände att hon måste få börja använda dem direkt!

dsc_1660 dsc_1704dsc_1649dsc_1654

Mönstret:

Stickfasthet:  10*10 cm = 19 m * 21 v.

Lägg upp 72 m på st 5. Sticka resår 2r, 2v i 8 varv. Övergå till slätstickning = första varvet i diagrammet nedan. På varv 1 öka jämnt fördelat 6 m över varv. Sticka varv 2 utan ökningar. På varv 3 ökas igen 6 m jämnt fördelat över varvet = 84 m

Sticka enligt diagram till v 26. På varv 27, minska 14 m  jämnt fördelat över varvet. = 70 m Sticka diagrammet till slut.

Efter varv 30 fortsätts hoptagningarna.

1:a hoptagning: Sticka 2m, ta ihop följande två maskor. upprepa varvet ut. Sticka 1 varv.

2:a hoptagningen: Sticka 1m, ta ihop följande två maskor. Upprepa varvet ut. Sticka 1 varv.

3:e hoptagningen: Sticka ihop två och två hela varvet ut. Sticka 1 varv.

Drag tråden genom resterande maskor. Fäst alla lösa trådar.

Sist och slutligen fäster ni en garnboll eller en pälstofs. Jag hittade den vita pälsbollen hos Vörå Handarbetsaffär, min hovleverantör av garn och tillbehör.

dsc_1619

Hoppas ni ser diagrammet och varven, på mitt handritade mönster. Någon gång när jag blir stor ska jag lära mig att göra snygga pdf-mönster, men tillsvidare får ni nöja er med mitt klotter.

Mönstret sträcker sig över 14 maskor, och upprepas sammanlagt sex gånger runt mössan. Jag gissar att man skulle kunna öka maskantalet med 14 maskor, alltså en mönsterrapport för att få mössan till vuxen storlek.

19 comments

 1. En nybörjarfråga… ? Menar försöka mig på att sticka en sån mössa och undrar hurudana stickor man använder? Storlek 5 står det ju, men går det att sticka på 4 stickor som man gör då man stickar sockor eller behöver man ha såndär stickor med en tråd i?…
  Börjar ha koll på sockstickning och benvärmare nu så ska försöka med lite svårare… ?

  Tack för en underbar blogg!

 2. Vill också gärna veta vilket garn du har använt! Försökte sticka enligt detta mönster, men i Big Merino och annan stickstorlek, men mössan blev alldeles för liten åt min 3-åring. ?

  1. Big Merino borde nog funka, det borde vara i samma grovlek som garnet jag använt. Men byter du till finare stickor blir det säkert för litet. Garnet jag använt heter Soft Red Heart. Det är några nystan som sluppit av från en tröja jag gjorde till mig själv en gång i tiderna. Blev mössan alldeles för liten kanske du helt enkelt kan plussa på en mönsterrapport, alltså 14 maskor till?
   Och stickade du förbi resåren? För det ökas ju hela 14 maskor på de tre första varven. Resåren är ganska spänd.

 3. Hej jättefin blogg. Fina stickade alster. Mössan och halsduken är så fina! Vilket garn är det? Tusen tack för mönster och inspiration. Mvh

  1. Garnet heter Res Heart Soft. Orsaken till att jag inte angett det är för att jag inte vet om det finns till salu mera. Det var något nystan jag hade kvar efter att jag stickat en tröja till mig själv. Men garnet är rekommenderat för stickor 5.

  1. Stickor 5 som det står i mönstret. Och ett garn som heter Soft red heart. Går att ersätta med annat garn som är menat för stickor 5. :)

Comments are closed.