Ibland har man en idé i huvudet, och sen när man försöker förverkliga den, så blir det inte riktigt som man tänkt sig. Men, som tur är, så blir det ibland också exakt så som man menat.  Den här gången blev det en lyckoträff. Mollys nya mössa och halsduk blev så bra, så jag orkade inte vänta till julafton med att ge dem. Jag kände att hon måste få börja använda dem direkt!

dsc_1660 dsc_1704dsc_1649dsc_1654

Mönstret:

Stickfasthet:  10*10 cm = 19 m * 21 v.

Lägg upp 72 m på st 5. Sticka resår 2r, 2v i 8 varv. Övergå till slätstickning = första varvet i diagrammet nedan. På varv 1 öka jämnt fördelat 6 m över varv. Sticka varv 2 utan ökningar. På varv 3 ökas igen 6 m jämnt fördelat över varvet = 84 m

Sticka enligt diagram till v 26. På varv 27, minska 14 m  jämnt fördelat över varvet. = 70 m Sticka diagrammet till slut.

Efter varv 30 fortsätts hoptagningarna.

1:a hoptagning: Sticka 2m, ta ihop följande två maskor. upprepa varvet ut. Sticka 1 varv.

2:a hoptagningen: Sticka 1m, ta ihop följande två maskor. Upprepa varvet ut. Sticka 1 varv.

3:e hoptagningen: Sticka ihop två och två hela varvet ut. Sticka 1 varv.

Drag tråden genom resterande maskor. Fäst alla lösa trådar.

Sist och slutligen fäster ni en garnboll eller en pälstofs. Jag hittade den vita pälsbollen hos Vörå Handarbetsaffär, min hovleverantör av garn och tillbehör.

dsc_1619

Hoppas ni ser diagrammet och varven, på mitt handritade mönster. Någon gång när jag blir stor ska jag lära mig att göra snygga pdf-mönster, men tillsvidare får ni nöja er med mitt klotter.

Mönstret sträcker sig över 14 maskor, och upprepas sammanlagt sex gånger runt mössan. Jag gissar att man skulle kunna öka maskantalet med 14 maskor, alltså en mönsterrapport för att få mössan till vuxen storlek.