Okategoriserade

Sticka Mollys klänning.

Jag stickar i samarbete med Vörå Handarbetsaffär.

Ifjol vid samma tid gjorde jag ett mönster på en femdagarströja. Skulle jag välja samma sätt att namnge denna klänning, skulle den heta tredagarsklänningen. Tre kvällar har jag ägnat åt att sticka denna enkla skapelse, av det skönaste garnet, Drops Air.

Mönstret tänkte jag ge er. En beskrivning på hur jag gjorde. Vill man göra klänningen större görs det enkelt genom att starta med flera maskor. Eller om man vill göra den mindre, startar man med färre. Molly använder storlek 98/104 nu, och denna klänning är ganska smal i passformen.

dsc_1702

Garn: Drops Air, ca 125 g

Stickor: 7

Mått: Övervidd: 64 cm Längd: ca 50 cm

Stickfasthet: 10*10 cm = 13m*18v på stickor 7

Fram- och bakstycke: Lägg upp 86 m på rundstickor 7. Sticka resår, 2r 2 v, i 8 v. Sticka av och an på rundstickorna. Inte runt. Övergå till slätstickning. Minska 4 m på första varvet. Sticka slätstickning fram och tillbaka på rundstickorna. Nu stickas de två första maskorna på varje varv räta, annars slätstickning. När du stickat 15 cm cirka (eller önskad längd på slitsen i sidan) övergå till att sticka runt runt. När arbetet mäter  40 cm (eller önskad längd) delas arbetet upp i bak- och framstycke, 41 m på var. Låt maskorna för framstycket vila.

Bakstycke: Sticka tills arbetet mäter 15 cm från ärmhålet. Avmaska mittersta 15 m. På nästa varv, avmaska 13 m i var sida för axeln.

Framstycke: Sticka tills arbetet mäter 11 cm från ärmhålet. Avmaska mittersta 11 m. Va sida stickas klart skilt för sig. Avmaska ytterligare 1 m 2 ggr mot halshålet = 13 m kvar till axel. Avmaska på samma varv som på baktycket. Gör klart andra sidan på samma sätt.

Ärmar: Lägg upp 22 m, sticka resår i 8 v. Övergå till slätstickning, och öka samtidigt 1 m i var sida. Upprepa ökningarna ca var fjärde varv, sammanlagt 7 ggr = 36 m När ärmen mäter 26 m avmaska i var sida på varje varv 4 x 5 maskor. Avmaska på nästa varv de kvarvarande 16 m.

Montering: Sy axelsömmar. Sy ärmsömmar och sy i ärmarna. Och den fjäderlätta klänningen är redo att värma någon lite trollunge.

6 Comments

 • Lina

  Hej,

  Är det något man behöver tänka på om man använder detta mönster för att sticka en tröja, antar det bara är korta av den lite? Är lite ovan att läsa mönster oså, men undrar också om man vill sticka denna i storlek 98 är det väl bara lite minskning i maskantal som behövs, liksom en liten ökning för storlek 110…

  Kanske dum fråga men… När bakstycket och framstycket stickas i ett och man ska sticka fram och tillbaka på stickorna snarare än runt, blir man inte tvungen att sy en söm där få när man inte stickar runt? Eller hur menar du…

  Tack för fint mönster!

  • Linda

   Hej! Det är nog som du säger, bara att korta av. Sen är tröjan ganska smal. Så jag tror inte du behöver minska så många maskor för att kunna använda den åt en i storlek 98. Men för att få den 110 kan du nog öka en del.
   Orsaken till att man i början stickar fram och tillbaka istället för runt är för att få till en slits i sidan. Om du gör den till en tröja istället, och inte vill ha någon slits, så kan du sticka runt, runt direkt från början. ☺️ Hoppas jag kunde ge dig svar på frågorna. Lycka till!

 • Sara

  Fina tröjor och enkel beskrivning men några frågor. Vill pröva sticka den men är lite ovan. Gäller samma beskrivning på din klänning med rundsticka och ungefär storlek och hur många maskor på den? Om man ökar maskorna för större storlek, hur mycket ökas då vid ärmarna för att det ska bli rätt storlek där – samma antal ökning eller hur blir det? Hur många nystan går åt till din tröja?

  • Linda

   Jag har ju skrivit ut mönstret på min klänning också, har du sett den? Där får du svar på frågorna om maskor, garnåtgång och stickstorlek.
   Hur det blir då man ökar beror lite på hur mycket man ökar. VIlken storlek skulle du vilja sticka?