På väg hem från vår vecka i Stockholm, stannade vi till i Nådendal, och spenderade en hel dag i Muminvälden. Våra Stockholmsvänner följde med oss till Finland och gjorde oss sällskap i Muminvärlden.

DSC_1803

När vi gick innanför portarna muttrade vi lite när vi fick betala nästan 30 euro per person för att komma in. Men, vi behövde inte vara där länge för att inse att det var värt varje liten slant. Hela området var väldigt snyggt och genomtänkt i minsta detalj. Muminfigurerna gick runt på gatorna och umgicks med sina ”gäster”. De pratade svenska, finska och säkert även engelska om det hade behövts. Överallt spelades små teatrar, som barnen kunde delta i på olika sätt. Och på den stora teaterscenen spelade varje hel timme tror ja, en ny teaterföreställning.

Och innanför portarna var sen allt, förutom maten, gratis. Och just maten måste jag också ge tummen upp för. Barnen åt buffé för ca 3 euro, och fick äta sig mätta på sådant de gillade. Sen var det också första ställe jag sett att det fanns ett speciellt buffébord med allergimat. Glutenfritt och mjölkfritt uppskattas för de som behöver det.

Morgonen i Mumindalen startades med morgongymnastik på trappan till Muminhuset. Sen drog ett kramkalas utan dess like igång, då Molly var inställd på att kramas och prata med alla muminfigurerna.

DSC_1744DSC_1759DSC_1794DSC_1807DSC_1818

Dagens enda pinsamma var när Snusmumriken kom och ville hänga med oss när Molly rutschade. Och jag sa till Molly; ”Titta, där kommer…”, och heeelt gömde bort vad han hette, haha. Sen fick stackaren presentera sig. Men det gjorde han utan att blinka. Och jag måste ge tummen upp till alla muminfigurerna som verkligen bjöd på sig själva.

DSC_1831DSC_1820DSC_1822

Sen vandrade vi vidare från Muminhuset, och kom fram till badhuset, muminpappans båt och snusmumrikens lägerplats. Allting gjort med samma omsorg och lika fint som själva muminhuset.

DSC_1833 DSC_1858DSC_1840DSC_1848 DSC_1866  DSC_1881 DSC_1901DSC_1878 DSC_1911

Här ser ni att även Kalle hittade en favorit i mumindalen. Nä, skämt åsido. Vi stordiggade nog alla mumindalen. Som sista programpunkt på dagen såg vi en av de svenska föreställnigarna på den stora teaterscenen, och lämnade sen Muminvärlden med ett leende på läpparna. Förutom Molly då, som storgrät och ville lämna kvar. Men, med ett löfte om att återvända kunde vi starta färden hemåt.

Till er som funderar på att åka till Muminvärlden kan jag bara säga en sak. ÅK!

IMG_7217