Okategoriserade

Sockor – bästa basmönstret.

I söndags på stickcafét fascinerades jag av hur många som ville lära sig sticka sockor. Sockorna och framför allt den besvärliga hälen. Och jag kom att tänka på min egen sock-historia.

Jag lärde mig tidigt att sticka sockor. Tror det var min farmor som lärde mig. Åtminstone stickade jag länge efter hennes recept. Många centimeter resår, 2 rät och 2 avigt, i all evighet. Sen några räta varv innan hälen. Och hälen skulle förstärkas med sytråd för att hålla. Sen en enormt lång fot för att passar en karl.

Nu på senare tid har jag kommit fram till att den kan finnas alternativa sätt att sticka ett par sockor på. Och har kommit fram till ett favorit grundmönster för damsockor. Perfekt passform, åtminstone för mina fötter.

sockor mönster

Om vi tänker att man stickar ett par helt enfärgade sockor, sticka enligt följande:

Lägg upp 48 m med novitas 7-bröder (eller motsvarande garn) på stickor 3,5 , jämt fördelat på fyra stickor. Sticka resår, 1rät, 1 avig i 10 varv.

Övergå till slätstickning. (Alltså rätstickning, runt, runt) i ytterligare 15 varv. På följande varv minska 4 maskor jämt fördelat över varv. (minska enligt följande: maskor stickas rätt tillsammans).

När du stickat sammanlagt 35 varv är det dag för hälen.

Häl: Hällappen stickas över sista och första stickan. Sammanlagt 22 maskor. Sticka rätstickning över båda stickorna. Vänd. Sticka avigt över båda stickorna. Vänd. Fortsätt enligt samma modell tills du stickat sammanlagt 24 varv. (alltså 12 räta o 12 aviga)

Dags för hälhoptagningarna enligt följande: Sticka på rätsidan alla maskor på första stickan, och 4 maskor på nästa. ( Då återstår 7 maskor på stickan). Sticka 1 öhpt (= lyft 1 m rätt ostickad, sticka 1 rm och dra den lyfta m över den stickade), vänd. Lyft 1:a m ostickad.

Sticka 8 m, 1 öhpt. Vänd. Lyft 1 m ostickad, sticka 8m, 1 öhpt, vänd. Fortsätt på samma sätt tills maskorna i vardera sidan minskats bort och endast 10 återstår på mitten. Fördela m på två stickor, 5 maskor på vardera sticka.

Nu behöver vi plocka upp maskor i sidorna av sockan, för att få fullt antal maskor på stickorna igen. Plocka med den lediga stickan upp cirka 10 m utmed hällappens vänstra kant (+ eventuellt 1 m mellan hällappen och st II. ) Sticka de upplockade m vridet rätt. Sticka m på st II och III rätt. Plocka upp cirka 10 m utmed hällappens högra kant ( + eventuellt 1 m mellan hällappen och st III, ) sticka m vridet rätt och hällappens 5 maskor rätt på st.

Maskorna på sticka I och IV är nu ungefär 15 per sticka, och vi ska ta ihop för att få 11 maskor på varje sticka. Fortsätt i slätstickade rundvarv med alla maskor och

Sticka kilhoptagningarna så här: sticka 2 rm ihop i slutet av st I och 1 öhpt i början av st IV. Sticka 1 mellanv, upprepa hoptagningarna på samma sätt på följande varv, sticka 1 mellanvarv, sticka hoptagningar igen, osv. Fortsätt med hoptagningar tills det är 11 m på sammanlagt på alla stickor. Alltså 44 m på varvet.

Fortsätt i slätstickning sockan når över lilltån, eller mäter ca 21 cm. Sticka därefter hoptagningarna för tån.

Hoptagningar för tån: Lyft första maskan på stickan, sticka nästa. Drag den lyfta maskan över den stickade. Upprepa på varje sticka, varje varv, tills 4 maskor återstår. Klipp av tråden, och dra genom maskorna. Fäst trådarena.

Och vill man, så kan man så klart själv komponera hop mönster i all oändlighet. Så länge maskantalet är delbart med 2, 3, 4, 6, 8, 12, 24… osv. Senaste mönstret ser ut så här:DSC_0897 (2)

Någonting med denna färgkombination tilltalar mig så mycket. Som en karamell!

Vilket är ert favoritmönster på sockor, eller vågar ni kanske pröva mitt?

8 Comments

 • Malin

  Roligt med ett annorlunda sockmönster, skall verkligen testa det någon gång! Efter nu ca 5 månaders stickande så får man ju bara inte tillräckligt av det=)

 • Camilla K

  De några sockor jag stickat har jag utgått från ett dylikt mönster för hälen. Men jag skulle bli jätteglad om du skulle orka/vilja förklara den här delen närmare: ”Plocka med den lediga stickan upp cirka 10 m utmed hällappens vänstra kant (+ eventuellt 1 m mellan hällappen och st II. ) Sticka de upplockade m vridet rätt.” Jag förstår helt enkelt inte hur man plockar upp och vad som sen skall stickas och vad betyder vridet? Jag drar i pricip bara tråden genom kantmaskorna och så har jag maskor på stickan. Det funkar för mej men det är irriterande att inte förstå vad som menas med mönstret 🙂

  • Linda

   Det är ju i princip det det betyder. 🙂 du plockar upp maskor i kantmaskorna. sen när jag stickar maskorna vrider jag dem, för att första varvet ska bli ”tätare”.

   • Camilla K

    Så bra då 🙂 Tror jag blir förvirrad då det känns som att det skulle handla om två skilda moment, jag ser det mera som ett och samma. Ska testa vrida nästa gång och jämföra resultatet. Tack för svaret!

    • Linda

     Ja, det är ju så förvirrande att läsa mönster. HAha. Brukar säga att jag själv inte skulle kunna sticka en häl enligt det jag läser på ett papper. 🙂

 • Camilla

  Denna häl e lätt å bra 🙂 tack linda , jag har också bred fot men passar mig utmärkt 😉

 • magga

  Sen finns det ju så många fler hälar därute som är mycket trevligare både att sticka och i passform. Denna häl passar säkert helt okej på smala fötter men för oss med bredare fötter är den ett fanstyg som inte hålls på foten.. Så våga utforska andra hälar är min uppmaning till er alla stickerskor där ute, finns en hel värld av olika hälar som sitter bättre än den här 🙂

  • Linda

   Jo det finns det ju. Helt klart värt att prova sig fram. Jag har riktigt breda fötter, men för mig funkar denna bra. 🙂 har testat en del andra, men ingen annan som blivit någon favorit på foten än. Vilken är din favorit?