barn,  resor

Att resa med barn

Inlägget innehåller reklamlänkar

Att resa med barn är inget nytt för oss, det har vi gjort ”hela livet” känns det som. Molly har hunnit hänga med två gånger till Stockholm, en gång till Umeå och en gång på slalomresa till Hemavan, under sina 2,5 år. Med stora barnen har vi varit på otaliga slalomresor, Stockholmsresor och campingsemestrar. För att inte tala om höjdarresan vi gjorde till London när de var 11 och 14 år gamla.

20150601-210909-76149328.jpg

Vi har bott i en campingstuga med två barn i tre nätter när det regnade konstant. Vi spelade minigolf i ösregn, vi badade i ösregnet och vi åkte karuseller i ösregnet. Och inga kläder torkade i den lilla, fuktiga campingstugan. Och första gången Molly var med på familjeresa var hon bara 5 månader gammal. Så jag har ammat på bensinstationer och tillrett kvällsgröt i baren på Sverigebåten. Jag vet ju att det mesta går, bara man har rätt inställning. Den resan, Mollys första resa, åkte vi till Stockholm.

På tal om hotell i Stockholm. Letar du boende i den svenska huvudstaden, hittar du många olika hotell här.

Men ändå, i år ska vi testa något nytt, bevare mig väl. Vi åker till Santorini med 2-åringen, tonåringarna, OCH mormor och morfar. Hela släkten nästan. Och eftersom att det är nytt, så känns det lite skrämmande. Ganska mycket skrämmande. Jag vet inte hur Molly reagerar av värmen. Och jag vet inte hur mormor och morfar reagerar på en söderhavsö, haha. Nå nä, jag bråkar. Det ska bli ofantligt roligt att åka iväg med hela stora familjen. Men likväl.

Av min fina vän Karin fick jag låna boken, ”Rosita reser”, skriven av Rosita Lincoln. En härlig bok om hennes resor med man och barn. Resor över hela jordklotet. Där finns väldigt många bra tips man kan ha nytta av när man ska resa med småbarn. Packningstips och checklistor. Ett konkret exempel var att ha med små paket/presenter att dela ut under flygresan. Dels nöjet att öppna ett paket, och dels något nytt att leka med. Kan tänka mig att det vore succé för Molly som älskar ”teek”. En annan grej var att låta barnen vara i full gång och springa av sig på flygfältet, så blir det lättare att sitta stilla sen.

20150601-210908-76148972.jpg

Håhå. Resenerver redan två månader innan resan, vad månne detta ska bli till?!

10 Comments

 • Ninette

  Vi reste jämt ända tills äldsta sonen var 5 – sen dess har det blivit ytterst sporadiskt (pga att vi då bodde i Danmark så det blev flygresor minst 3-4 ggr per år nånstans). Jag är btw medlem i 10 000 metersklubben för föräldrar – byte av bajsblöja på hög höjd!

 • Hanna

  Vi reste ju med Hubbe i över en månad i USA förra sommaren och det gick hur bra som helst. Underhållning och ett öppet sinne är vad som behövs enligt mig. Vi planerar redan nnu nästa resa som sen kommer ske med två barn. Och jag vet redan nu att det kommer gå fint det med.

 • Karin V

  Kul att du tyckte lika mycket om Rositas bok som jag gör! Härliga resetips med fina bilder och som du säger bra med hennes konkreta tips inför resan.

  Ett tips som jag tyckte var bra var just det att inte glömma bort sig själv i allt. Att en utvilad (ja så gott det går att vara utvilad som småbarnsförälder) och att ätit ordentligt innan man startar sin resa ett viktigt och nog så lätt att man glömmer bort.
  Och något som jag tycker har varit bra under alla resor som vi gjort är att vi har beställt plats med extra benutrymme. Kostar lite extra men helt värt, sambon på 1,87 är glad och liten för att ändå ha liiiite lekutrymme

  Och att man inte ska oroa sig för att andra på planet ska störa sig på sitt barn! De flesta tycker att det är ok med barn och förstår att det är lite stoj och kanske tom gråt. Många gånger tror jag att ens egen oro för att störa andra gör att det blir större än vad det egentligen är.

  Och det kommer att gå så bra! Andas, njut och längta!

  • Linda

   Ja boken är verkligen jättebra! Många fina tips i den!
   Det där med att inte oroa sig över att barnet stör är nog också en viktig del. Det ska jag försöka att tänka på! och hinna njuta lite också! 😉

   kram!

 • Therese

  Colin var bara 2,5 månad när han var på sin första utlandssemester till Kreta. Det gick hur bra som helst, han var ju så liten, så bara han fick sova i bärselen och äta när han blev hungrig gick det strålande.
  När han var 1 år var vi två veckor på Kos. Det gick också bra, men krävde betydligt mer planering än när han var en liten baby. Paketen kan jag varmt rekommendera till flygresan. Vi hade köpt flera nya småbilar och liknande som vi hade paketerat in i muminpresentpapper och redan pappret var ju en höjdare.
  Nu till vintern skall vi två veckor till Gran Canaria och jag har redan börjat fundera över hur vi skall underhålla en vild 2,5-åring 6 timmar i flyget. Men som du säger, allt går med rätt inställning! Och lite planering…
  Ni får säkert en skön semester!

 • Petra

  Allt är möjligt bara man har den rätta inställningen :). Vi har rest till Thailand med 3 barn (2, 5 och 7 år) och således suttit i flygplan över 11 timmar i sträck TVÅ GÅNGER. Det var tungt och jobbigt och nervpåfrestande, men vi klarade det! Vistelsen på själva resan var en klackspark jämfört med flyget :). Ta med blöjor, medicin, lite mat för säkerhets skull och vagn åt minstingen så går allt bra!

  • Linda

   Jo, så är det. Till Thailand skulle jag inte våga mig faktiskt, ni är nog tuffa ni som åker dit med småbarn! 🙂

 • Jenna

  Vår dotter är 1 år och 2 månader. När hon var 5 månader var vi på en veckas semester i Helsingfors och Stockholm (superenkelt!) och när hon var 10 månader var vi på semester i Thailand (inte fullt lika superenkelt!). Båda resorna har gått bra. Sist och slutligen handlar allt om inställning. Har två råd: 1. Planera noggrant! Vad är underlättar resan för er/ert barn.
  2. Var lugn och inse att inget går som planerat. Ni kommer att få en fin semester!