familjeliv,  handarbete,  inspiration,  jul

Tre julstrumpor på rad

Nu har jag tre julstrumpor hängandes i vardagsrummet. En till varje barn.

DSC_0478 (6)

När jag tidigare visade julstrumpan jag stickat till Molly var det flera som ifrågasatte det hela. Vår egen tradition med julstrumporna har växt fram under åren. När makens flickor var små, hade jag sytt varsin kalender åt dem.  24 ”luckor” och ett litet paket varje dag från första december fram till julafton. Sen, när de blev lite äldre gjorde vi om systemet, och de fick inte längre 24 små paket, däremot fick de varsin julstrumpa. Det kändes onödigt att fylla en hel kalender med saker, när de inte bor med oss på heltid. Därför fick de bara paket de dagar de var här. ”Paket-kalendern” blev en rolig tradition, och även om flickorna nu är 14 och 17 så frågar de varje år efter sin ”paket-kalender”.

Någon frågade mig, då jag tidigare visade Mollys julstrumpa, om det inte bara medför extra stress och en extra utgift att hålla på med sånt tjafs. Och kalla det vad man kalla vill, men jag gillar att förgylla adventstiden lite extra. Och det är ju inga dyra saker som paketeras in i de små paketen, dessutom ofta något de behöver. Så vi fortsätter med vår tradition. Och nu i år får också Molly bli en del av den.

11 Comments

 • Christina

  Härliga strumpor! Jag väljer att se på paketkalendrar eller julstrumpor som ett mer vettigt sätt än de superdyra lego- och leksakskalendrarna. För som du skriver så väljer ju ni själva vad ni paketerar in och lägger i paketen, så jag antar att det inte blir så hemskt mycket extra som ligger i varje hörn.

 • Therese

  Jag är också uppväxt med ”paketkalender” och det är något som jag tänkte införa åt Colin också när han blir äldre. Jag tycker det är en mysig tradition! Speciellt när man gick och klämde på alla små paket och funderade på vad det kunde vara i dem. Jag minns speciellt ett år när jag var 100% säker på att det var en centers chokladstång i ett paket, men för att komma fram till det hade jag klämt rätt så hårt på paketet och studerat det noga. När jag väl fick öppna det paketet visade det sig vara ett ljus. Och efter min inte så varsamma behandling hade det gått av… Därefter så blev jag lite mer varsam med paketen… 🙂

  Om jag gör en strumpa till Colin eller om han får med luckor vet jag inte riktigt ännu. Det tåls att funderas på tills nästa år när det eventuellt blir aktuellt.

  Fina strumpor har ni hemma hos er i alla fall!

 • Sandra

  Jättefina strumpor!! Vi hade en paketkalender när vi var små, men eftersom vi är tre syskon så fick inte alla varje dag, utan vi turades om (på lördagarna fick alla, jihoo!). Jag minns inte hur länge mamma höll på med små paket på kalendern, men till sist övergick det till godisar istället, och så är det fortfarande. I år är det första året som det inte finns något som hänger på kalendern (en jättefin korsstygnskalender med ett mönster av en julmarknad), och det bara för att Leon tyckte om att titta på själva bilden 🙂 Men jag skulle tro att det blir en paketkalender här hemma om några år, då när barnen är lite äldre 🙂
  Jag tror inte alls att det är någon extra stress om man själv vill ge sina barn den här upplevelsen som det ju är! 😀

 • Malin E

  Alldeles underbara julstrumpor! Jag hade också paketkalender när jag var liten (hrm, liten och liten) och jag älskade det. Tycker att det gjorde julväntan extra rolig och det är ett härligt minne och en grej som jag absolut vill föra vidare till mina barn. Och nu blir jag nostalgisk. Det behöver ju inte vara ett legopaket varje dag utan små små saker. Jag ser riktigt fram emot att få fylla kalendern (får vänta lite för har en 13 månader gammal och en i magen), tänker mig en massa härliga små loppisfynd. Ha en härlig väntan på julen 🙂

 • Maria

  Det här är en toppenidé! Vi har vår isländska sed men den börjar inte förrän den 11 december. Sen har jag haft adventskalendrar men en julstrumpa har jag aldrig haft. Det här vore något nytt och roligt. Det måste provas!

  ps. Sen är det väl så att den negativa och lite late ser problem i allt medans den som har positivt tänkande ser bara fördelarna och då blir det inte jobbigt utan glädje och lycka 🙂

 • Birgitta

  Absolut jättefina strumpor, blev inspirerad (igen) och stickade varsitt till mina barnbarn. Igårkväll satt maken och jag o paketerade in små paket, mäktade bara med tolv var, så vi får fylla på senare.
  Trevlig LillaJul till dej o din familj.
  Birgitta