barn,  vardag

Att tillfredsställa sin man.

Ibland känner jag att jag borde jobba på kvällspressen, med tanke på inläggets rubrik, hehe. Men jo, idag ska jag blogga om en sak som ligger min make väldigt varmt om hjärtat. Han är yrkeschaufför, han kör bussar dagarna i ända, och ser både det ena och det andra längs vägarna. Och är det något han verkligen tänder på, så är det folk som bär REFLEX.

Idag när jag körde till arbetet så var jag med om en skräckupplevelse, som jag dessvärre tror att flera av oss upplevt. Jag körde i tillåten hastighet längs riksåttan, mötte en lastbil i en backe, och på samma gång som lastbilens lampor mötte marken framför mig såg jag konturerna av en människa. Bara några meter från mig. På en tungt trafikerad väg. Jag kunde inte ens väja, med en lastbil som möte. Det kändes nästan som om jag snuddade i människan på vägen, på samma gång som jag såg i bakspegeln att hen fortfarande stod upprätt. Det kunde lika gärna ha gått illa.

Skärrad fortsatte jag min väg mot jobbet och fick ännu flera skräckupplevelser längs vägen. Ungdomar som står längs vägen och väntar på skolbussen. Antagligen lyckligt ovetande om vilken dödsfara de utsätter sig själva för. Att inte bära reflex i detta MÖRKER är förenat med livsfara. Ingen skillnad fast man har en ljus jacka eller fast man själv tycker att det inte är så värst mörkt. MAN SYNS INTE FÖR BILISTER.

Min man, yrkeschauffören, samlade för något år sedan ihop en hel hög reflexvästar som han hade i sin dåvarande lastbil. Sen stannade han alla de människor som han inte såg på vägen, talade om hur det låg till och gav dem en reflexväst, tillsammans med en uppmaning att bära den. I know, reflexväst är inte speciellt snyggt. Och garanterat inte speciellt snyggt om man är 15 år. MEN, jag kan dock garantera att det är VÄLDIGT MYCKET JOBBIGARE ATT BLI ÖVERKÖRD. MAN KAN DÖ. Ni vet, mista livet. Inte bara sin trendkänsla för tio sekunder när någon ser en gå längs vägen med reflexväst. Nej. Det gäller inte trender och mode och vad som är inne. Det gäller alltså livet. Vill man absolut inte, över sin döda kropp, bära en reflexväst så kan man faktiskt använda hederliga reflexer. Ni vet sådana man hade i lågstadiet. En figur som hängde i en tråd, och den kunde man fästa i jackan med en säkerhetsnål. Allt är bättre än inget. Och chaufförs-maken tipsar om att man ska bära reflexen på den/de kroppsdelar som rörs mest när man är i rörelse.

För att det inte ska uppstå några missförstånd vill jag påpeka att det ju absolut inte bara är barn och ungdomar som ska använda reflex, utan ALLA. Alla syns lika dåligt. Ge mig 20 sekunder av ert liv och kika på denna filmsnutt. (<-klick)

Efter att jag lagt upp en status om reflexer på min privata facebook sida i morse, bloggade Maria om samma sak. Dessutom fick jag ett tips om att det finns svarta snygga reflexvästar på HM som kanske även tonåringar skulle godkänna. De ser ni på bilden nedan. Jag beställde direkt. Dessa är bara att dra över huvudet, med knäppning i sidorna. reflex

Sen tycker jag vi kämpar tillsammans för att utrota reflexens töntstämpel.

Ladda upp bilder på er själva med reflexväst på bloggar och instagram. Sprid budskapet. 

Och rubriken på inlägget, ja, den tänkte jag till för att få så många som möjligt att läsa detta inlägg. Hoppas jag lyckas!

EDIT:

På grund av inläggets stora spridning vill jag påpeka att detta absolut inte är någon faktaartikel om reflexer. Endast mina egna upplevelser och iakttagelser. Min intention är heller inte att på något sätt föra över ansvaret från bilisterna till fotgängarna. Jag anser mig inte ha rätt att köra över de människor som inte bär reflex, utan är livrädd för att det ska ske en olycka. Jag förstår att man som bilist ska anpassa hastigheten enligt väglag, men tror att reflexer ökar säkerheten för oss alla.

76 Comments

 • Holavedsbruden Ewa K

  Håller med till 110%. Detta har hänt mig också. Även jag är gift med en yrkeschaufför som kör lastbil. I min frustration skickade jag ett mejl till polisen i Jönköpings län om den rådade situationen på en speciell vägsträcka. De svarade inte ens.
  Kommer också ta upp detta i min blogg i ett inlägg idag.

 • Annie

  Som jag brukar säga när jag inte går ut rakt framför en bil på ett övergångsställe – ”jag har ingen nytta av att jag hade rätt på bårhuset”. Visst ska bilister anpassa hastigheten men varför skulle det vara ett argument mot reflexer? Det är inte realistiskt att tro att alla kommer att köra 30 på en 90-väg bara för att det regnar.

 • Erik Johansson

  Härligt! Låt oss skrämma folk till att ta bilen istället för att gå, för det är ju så farligt..

  Sveriges vägrenar bli mindre och mindre, det är meningen att man ska kunna röra sig mellan ställen utan att ta bilen. Så se till att DU att anpassa hastigheten, även om det inte är någon överraskning att det går barn på vägarna så håller många folk alldeles för höghastighet på vägarna.. Som sagt är det ingen synd att köra 10km/h-15km/h under hastighetsgränsen.

  • Linda

   Snälla rara. Som jag skriver är detta ingen faktaartikel. Jag har inte tagit nordens alla vägar i beaktande. Sveriges vägrenar till exempel, vet jag inte desto mera om, då jag själv bor i Finland.
   Jag bor på landsbygden, halva året har vi mörkt största delen av dygnet. Att man sänker hastigheten efter omständigheterna är inget nytt. Det är en självklarhet. Att barn och andra går längs tungt trafikerade vägar, i totalmörker, i mörka kläder utan reflex känns däremot bara onödigt. Även om man sänker hastigheten så kan vi ju inte puttra fram i 30 km/timme. Det gör inte jag, och det gör inga andra bilister. Därför, tycker jag, att reflex är smart att använda. Inte så värst svårt eller jobbigt heller att hänga en reflex i jackan. Ganska enkelt och ganska smart. Att på något sätt försöka argumentera mot reflex som flera verkar göra kan jag däremot inte alls förstå.

 • Madeleine

  Ett annat tips är att köpa reflexspray. Det skadar inte kläderna och det syns inte när det är ljust ute.
  Så kan ungdomarna få ha sina supersnygga jackor utan att behöva kompromissa med mode! 😉
  En sprayburk kostar en liten slant men det är det värt.
  Finns även spray för pälsdjur, passar bra för hästar, hundar och katter som befinner sig i trafiken (med eller utan människa…)

  Spray för kläder:
  http://www.hooks.se/product.aspx?productid=820093

  Spray för djur:
  http://www.hooks.se/product.aspx?productid=820094

 • Ida

  Brukar inte gilla rubriker som luras men den här gången tycker jag faktiskt det var både fyndigt och bra. Hoppas många läser detta. Som Stockholmare är jag extremt bortskämd med upplysta vägar så jag äger inte ens en egen reflex. Dags att skaffa sig kanske!

 • Anders

  Well. Själv bar jag säkerhetsjacka och säkerhetshjälm för 6v sedan. Jag lös som Swedbank arena ändå prickade bussen mig utanför malmö högskola i närmre 55/60km/h och chaffören i denna lokalbuss hittade inte bromsen eller mig föränn det var 1,5m kvar.
  Ingen aning vad han gjorde men han tittade inte fram iallafall. Sen kom chaffören ut efter 40s och skällde ut mig medans jag var kvar på marken och väntade på ambulansen;-(

 • Micke

  Bra skrivet! Som lastbilschaufför håller jag helt med! Finns väl ingen som vill ha på sitt samvete att man kört ihjäl någon!

 • Magnus

  Såg inte att någon nämnt det, så jag vill tipsa om att det finns reflexspray på burk som man applicerar på såväl husdjurspäls som kläder.
  Riktigt effektiv, och förstör varken kläder eller ”stil”.

 • Brrrb

  ”Antagligen lyckligt ovetande om vilken dödsfara de utsätter sig själva för.” Nej, det är DU som utsätter dom för dödsfara. Men det är ju förstås bekvämt att skylla på offren. Psykopatkärring.

  • Linda

   Som tur är finns det ju inget offer i denna historia, jag har ju inte kört på någon. Men du har helt rätt i det du skriver JAG och andra bilister blir livsfarliga för dessa människor vi inte ser i mörkret. Därför smart med reflex, men helt frivilligt såklart.

  • kenneth lundström

   Hoppas någon tar bort detta OVANLIGT korkade inlägg!
   Brrrb vet tydligen inte vad en psykopat är!

 • Andreas

  Ja, reflexer är bra men glöm inte att man som bilist är skyldig att anpassa hastigheten till väder och väglag. Det gäller även mörker och oavsett vilken hastighet som står på skylten.

 • Malin

  När jag va trotsig tonåring för några år sedan och totalvägrade reflexer sydde/limmade mamma fast tunna reflexband på jackor och väskor 🙂 De syns knappt om man placerar dem vid sömmar och det gick inte att ”glömma” reflexen när den satt fast på både jackan och handväskan 🙂 Kanske inte lika effektiva som en reflexväst men bättre än inget alls!

 • Castrup

  Johannes må ha rätt i att det inte står i Trafikförordningen att fotgängare ska ha reflex när de går på väg i mörker. Det står inget om att man inte får spela tennis över en väg heller, men 2 kap. 1§ inleds med ”För att undvika trafikolyckor skall en trafikant iaktta den omsorg och varsamhet som krävs med hänsyn till omständigheterna.”. Om man inte har reflex när man går på en väg i mörker (eller spelar tennis över en väg) kan mycket väl anses att man inte iakttagit den omsorg och varsamhet som krävs med hänsyn till omständigheterna. Oavsett om det står i lagen eller inte, så vinner man inte mycket när man ligger där död och ”hade rätt” att gå utan reflex.

 • Mats

  Du har så rätt!
  Att med hjälp av reflexer synas i höst och vintermörkret är en billig livförsäkring.
  Kunde dessutom alla korkade cyklister fatta att de inte har företräde på övergångsställen utan att kliva av sin cykel, skulle ännu fler liv sparas.

 • Mariann L

  Rubriken fångade mitt intresse! 🙂 Har också en yrkeschaufför till man. De hade fina reflexer föreställande en buss som jag fick många att dela ut till barnen på skolan där jag jobbar. Gillades!

 • Ingela

  Hade detta ämne upp i Radio Malmöhus i förrfjol, försökte få till att något företag kunde sponsra mig men ICKE..
  Körde mellan Ö.Grevie o Ystad, länsvägen, så tänk så mycket man såg då..

 • Anders H

  Utan reflex är man ”osynliga mannen.” Många tror att de syns, eftersom de själva ser allting omkring sig så bra. Andra gående, bilar, träd och buskar. Men man är verkligen helt osynlig utan reflex.

 • Josefine

  Vilket jättebra inlägg! Det är också viktigt att tänka på att reflexer är en färskvara, normal livslängd är ca 3 år, men redan efter 1 år kan de ha tappat reflektionen ordentligt. Därför kan det vara bra att uppdatera reflexförrådet varje höst.

 • Jadenx

  Jag har lagt märke till att många som är ute och springer utefter landsvägarna HAR reflexväst – men de reflekterar inte!
  Jag tror att de kan vara för gamla/ urtvättade eller något. ?
  Det farliga är att de själva tror att de syns bra…..

 • Jane

  Hej jag tycker ni alla här har jätte bra kommentarer. Själv så jobbar jag på ridskola och åker buss varje dag till jobbet ser många och velat säga till folket har ni inget vett i skallen men jag ska nog tvätta av mina västar och ge till folk och förklara hur läget är. Jag själv har reflex jacka och byxor från helly hansen så är rejält ut rustad. Bra skrivet alla 🙂

  • Ingrid

   Jane, tanken är ju god, men tänk på att använda och tvättade västar inte reflekterar som nya 🙂

 • Carl Stridsberg

  Jättebra artikel!

  Själv hade jag gärna sett att de här människorna utan reflexer fick som straff att bära en hjälm med en röd, blinkande varningslampa på i en vecka. 🙂
  För att lära dem och andra denna viktiga läxan; SE TILL SÅ DU SYNS I TRAFIKEN!

 • Susanne

  Att vara nonchalant är väl töntigt om nåt, vi har bara ett liv och det hänger nog på en ganska skör tråd egentligen.
  Jag tror, att om man från liten ålder använder reflexväst och CYKELHJÄLM, så blir det en naturlig del av ens utevistelse. Och då menar jag också att föräldrarna använder det!!! Barn gör som föräldrar gör, inte som dom säger. Ser väl ganska knasigt ut, då barnet i cykelstolen bär hjälm, men inte föräldern som trampar, i alla fall i mina ögon… Och reflexväst använder vi självklart också på dagen under den mörka årstiden.
  Ps. Monzan, din kommentar var ju mitt-i-prick!

  • mimsan

   Håller med dig. Det är viktigt att barnen lär sig rätt från början och självklart ska reflexvästen sitta på även när solen är uppe för då syns man bättre. Väljer man en cykelhjälm med många ventilationshål och en tunnare kortare reflexväst behöver det inte bli så varmt när man cyklar på sommaren.

 • Leena

  Ja, håll hastigheten och använd reflex!! Detta både på landsvägen och inne i stranden. Tänk på de att fast det är gatubelysning inne i staden så syns man dåligt, där är ofta de problemet att de finns så många ljuskällor så fotgängare och cyklister med eller utan reflex faller lätt in mellan dom och blir därför osynliga. Fast man som bilist just skall hålla hastigheten så måste vi komma ihåg att man sitter instängd i bilen och har små vindrutorna att titta genom och de finns många ”dövinklar” som oxå begränsar utsikten. Därför bör nog ALLA vara uppmärksamma i trafiken.

 • Jenny

  Bra skrivet! Kan oxå tipsa om att det finns reflex-spray som man kan spraya på kläder å djur som är osynligt i dagsljus, kanske något för ”trendmedvetna tonåringar” 😉

 • Yrkeschaufför

  Mycket bra skrivet !! Hoppas verkligen att alla som rör sig i trafiken förstår hur viktigt det är med reflex när det börjar bli mörkt !!

 • A

  Johannes kan ha rätt i sak, jag vet inte för jag har inte läst trafikförordningen. MEN. Det hindrar ju inte att man även som fotgängare kan/bör ta sitt ansvar för att synas i mörkret. Dessutom är det bra om man vet att man faktist inte syns. Många fotgängare kanske tror att bara för att de ser bilen så ser bilisten dem, och så är ju inte fallet.
  Och trots att jag verkligen håller med om att man bör anpassa sin körning så är det väl inte rimligt att man kör högst 30 (hårdare än så och man hinner absolut inte stanna) längs riksåttan hela den mörka årstiden? Eller? Det är ju en annan sak på små byvägar och inne i tätorter.

 • Johannes Westlund

  Ska inte vara alltför mycket party-pooper här men har ni bemödat er med att läsa trafikförordningen? I den finns väldigt mycket skrivet om att anpassa hastigheten efter förhållandena. Att hastighetsbegränsningen är t ex 70 km/h innebär inte att man får köra så fort. Det innebär att det är absolut förbjudet att under alla omständigheter överskrida den hastigheten. Är förhållandena inte ideala har fordonsförare ansvaret att anpassa hastigheten. Det finns däremot ingen särskild skyldighet för fotgängare att bära reflexer. I exemplet med den mötande lastbilen var det du som gjorde fel och utsatte fotgängaren för livsfara, inte fotgängaren som gjorde fel. Det är fruktansvärt barnsligt att kräva att omgivningen ska ta ansvar för ditt eget felbeteende. Du har ansvar för din körning och att du inte utsätter andra för onödig fara. Ta det ansvaret!

  • Allin

   I FINSKA VÄGTRAFIKLAGEN står följande:
   42 § (15.11.2002/954)
   Användning av reflexer
   Gående som under mörker rör sig på väg skall i allmänhet använda vederbörlig reflex.

   http://www.polis.fi –> ”Lagen förpliktar fotgängare att använda vederbörligt reflex då man rör sig på vägarna då det är mörkt. Det är också en trygghet att utrusta hunden eller ett annat husdjur med reflex under den mörka årstiden.”

  • Monzan

   Personligen tycker jag, trots vad trafikförordningen säger, att det är upp till den gående att ta ansvar för sitt eget liv genom att använda reflexer, för vad har du som ej synlig gående för nytta av trafikförordningen som död?
   Visst, bilisten ska anpassa hastigheten, men om vi ska anpassa den till gångfart, för att hinna upptäcka, då kan vi lika gärna lägga ner biltrafiken.

   • Monzan

    Linda, plocka bort den här kommentaren, då en redan har kommit med ett alldeles förträffligt svar (Och inte så argt som mitt)

    Kram

  • Anna Wiksten

   Även om man skulle bete sig som en riktig vägpropp och köra tex 50 på en 70-väg så har man ytterst liten chans att väja eller bromsa om en människa plötsligt dyker upp framför en på tio meters avstånd. Stoppsträckan i 50 km/h är drygt 20 meter. Chansen att upptäcka en fotgängare i tid och stanna i tid är stor vid 30 km/h men har minskat markant redan vid 40 km/h. Källor: korkortonline.se och folksam.se.
   Dock finns inga lägsta tillåtna hastigheter på landsvägar eftersom det skulle förhindra exvis mopeder, traktorer etc att köra där. Däremot är det inte tillrådligt att köra med överdrivet låg hastighet och därmed hindra andra förares körning och de facto något man kan bli bötfälld för. Det vill säga, att hålla 30 på en landsväg med 90-gräns är fullständigt orimligt. Folk rör sig också på fullständigt oupplysta 90-vägar utan reflex.
   Att begränsningen är högsta tillåtna hastighet och gäller vid optimala förhållanden, typ torr asfalt, maximal sikt osv kunde folk gärna ta och lära sig tycker jag. 90 är inte en vettig hastighet om det är mörkt, halt, dimmigt, etc. Men som sagt, risken att köra på en människa som plötsligt dyker upp utan reflex är i vilket fall enorm även om man saktar in till 70.

 • Anette

  För egendel har jag två olika västar att välja mellan och till sonens sulky har jag ett varsel gult regnskydd med reflexer som vi trär på så fort det är grått ute.

 • Ann-Lis

  Jättebra och viktigt inlägg Linda! Jag har upplevt dylika skrämmande trafiksituationer denna höst när en mörkklädd människa plötsligt finns där vid vägkanten utan förvarning! Hurra för denna reflexkampanj a la Linda! ♥

 • alegningela

  Det behövdes ingen kortare version. Folk läser ändå och gillar. Hoppas också att de kommer ihåg det du skrivit när mörkret faller. HEJA LINDA!

 • Terese

  Tack för länken filmsnutten! Jag jobbar som lärare i en lågstadieskola med sexor som egen klass. För några veckor sedan när det var nationella refexdagen utlyste jag en tävling där den som har flest reflexer (syns bäst i mörkret) vinner.
  Har sedan några gånger kollat upp hur många reflexer mina elever har och fortfarande är det många som inte har en enda reflex. 🙁

  Åker själv buss till jobbet och ser hur otroligt svårt det är för chaufförerna att se folk på busshållplatsen. Jo, armen snällt utsträckt men vad spelar det för roll när de står blick-stilla och svartklädda…

  Nu ska jag visa upp klippet i klassen och ta en ny diskussion om varför man ska ha reflex. 🙂

  TACK!

 • Allin

  Tack för ett superbra inlägg!

  Vill påminna om att det inte bara är vi tvåbenta i olika åldrar som behöver synas i trafiken, som hundägare tycker jag att det är jätteviktigt att bilister har en chans att upptäcka att jag inte är ensam på promenaden. Jag använder reflexväst, vovven reflexsele och mellan oss har vi ett reflexkoppel.
  Vi vinner högst troligen inte pris för ”snyggaste och mest trendiga klädstil”, men vi SYNS i mörkret.
  Så alla hundägare kom ihåg att skydda er älskling, åtminstone min voffsing har inte tillgång till pengar och internet så de är mitt ansvar att skydda honom.

 • Daniela

  Klockrent skrivet.

  Har flera gånger fått hjärtat i halsgropen när man sett nån precis framför en, en gång var det en som var ute och red med sin häst, helt utan reflexer… Själv har jag inte haft reflexer ett tag av nån dum anledning, men nu har jag skaffat ett par och planerar att köpa H&M västen också, hellre se löjlig ut i reflexväst än att dö.

 • Ninette

  Jättebra inlägg! Hoppas mina ungar vågar använda reflexvästar när dom blir tonåringar – jag bävar redan för tonåren som närmar sig med stormsteg känns det som, och det här är nog en av mina mardrömmar det, att dom sklule bli påkörda pga av nåt så dumt som kunde ha förhindrats…

  • Monzan

   Tips om din farhågor besannas (att de inte vill använda reflexväst), googla reflexspray.
   Det syns inte på kläderna men finns där när det blir mörkt!

   Lycka till med tonåren!

 • Linnea

  Jätte bra inlägg!! Jag är själv 22 år och har alltid reflexväst på mig när jag är ute i mörkret. Jag ser allt för ofta människor som är dubbelt äldre än mig som inte har ett ända reflex! Det är inte löjligt att vara rädd om sitt liv!

 • Monzan

  Bästa inlägget, ever!
  Jag är också busschaufför och lider fruktansvärt av folk som inte har reflexer. En del som ska med bussen tar upp sin telefon för att jag som chaufför ska se dem vid busshållplatsen, men vad spelar det för roll när de inte syns på sin väg till busshållplatsen? Samma människor som ofta står helt svartklädda och utan reflexer vid busshållplatsen, har någon timme tidigare varit ute och joggat och hur är de klädda då? Jo, med fullt av reflexer och ofta en extra reflexväst. Jag bara undrar, varför tror dessa människor att de inte syns när de joggar, men syns när de går?
  Jag körde skolbussen ute på landen ett tag och det värsta jag var med om, var en liten tjej, kanske 8 år och hennes lillebror, kanske 6 år, stod vid en busshållplats på en väldigt trafikerad 70-väg, bägge två helt utan reflexer! Här är det faktiskt föräldrarna som brister, en 8 och en 6 åring tar inte av sig en väst för att de vill vara tuffa inför kamraterna, som kanske en tonåring gör.
  Bra initiativ att skriva om reflexer, i kväll gör jag det samma!

 • Tina

  Mycket bra skrivet om aktuellt ämne! Beställde tre västar direkt å hoppas att tonåringen i familjen också tar på sej en 😉

 • Linda

  Hur många gånger har jag inte tänkt samma tankar som dig, för Guds skull människor, ANVÄND REFLEX! Det värsta är ju att man syns dåligt fast man är inne i en (dåligt) upplyst stad. Det har hänt så många gånger att människor bara hoppar fram ur skuggorna och traskar ut på skyddsvägen, och tror att de är safe bara för att det är skyddsväg. Men det hjälper inte så mycket då de inte syns när de kommer ur ingenstans och går klädda i kolsvarta kläder. Lite regn till på mörkret så är det nästan omöjligt att se..

 • johis

  Jag hörde annars i våras på radion att man som cyklist syns bäst i trafiken när man har skrikiga färger på, också dagtid. Jag som hela vintern var noggrann med reflexvästen till och från jobbet fick mig en funderare om man också borde ha den på dagtid under årets mörkare månader. Tänk om också H&M hade gjort sin väst i en synligare färg?

 • Carola

  Håller sååå med!! Ibland är jag utan reflex ( Brukar lägga nåt sorts reflex i alla jackfickor) men brukar skämmas som en hund för jag brukar banna de som är utan reflex! Nu håller jag på å stickar reflexvantar till julklappar åt flera personer! Ser själv ut som en julgran när jag är ut på länk om kvällarna!

 • Pjumas - Mamma och Fru

  Mitt intresse lyckades du i alla fall fånga med rubriken 😉
  Och jag håller helt me dig, hellre ser man ju nog lite töntig ut med reflexväst än att mista livet. Jag har själv köpt några lite ”snyggare” reflex-kläder från bl.a. stadium, den ena jag köpt därifrån är även ganska grann för att möjligtvis synas lite bättre än svarta kläder! Måste absolut ta bild med reflexer på och sprida budskapet på både fb och bloggen. Det är ju ändå en så otroligt enkel sak för att hållas i liv 🙂
  Hoppas du har en fin vecka.

 • Daniela

  Och kom ihåg att ha en (eller en för varje som ska vistas utanför bilen) i bilen också ifall det blir att byta däck mitt på vägen någon stans.

  Hade också en NÄRA upplevelse för någon vecka sen. Var på väg till jobbet 20.30 en kväll och det var dimmigt och just blivit väldigt mörkt ute. Kör sakta och svänger in på en annan väg, över en skyddsväg, kör väldigt sakta just då. Mitt på skyddsvägen går 2 typer i svart från topp till tå och som tur lämnar de 3steg från motorhuven. Sitter med hjärtat i halsgropen samtidgt som de ger mig det väldigt onda ögat och gör någon ”du är dum i huvudet”-min. I stundens chock stannade jag inte och frågade var västen var men var väldigt arg och upprörd resten av natten.

 • Christina

  Smart drag med rubriksättning Linda. 😉 Men jo, att bära reflex är så viktigt. Hos oss på dagis har vi ju t.o.m reflex i dagsljus när vi rör oss hela gruppen ute i omvärlden. So privatperson är det svårare att komma ihåg reflex eller reflexväst, men det är ju en väldigt billig livförsäkring.

  • roger gyllensten

   Reflex är inte en livförsäkring men den ger Dig något större chans att undvika bli påkörd.

 • Bebs81

  Ja reflex är viktiga i detta mörker! Tänkte idag köra på en äldre man, som i sina svarta kläder plötsligt stegade ut framför min bil. Visst, han hade ett reflex, märkte jag sedan, men det var ett man har runt armen som inte syns förrän man är väldigt nära. Det var dessutom placerat högt upp på armen.
  Själv pyntar jag min dotter i alla världens reflexer. Hon har reflexväst, och två olika hängande reflex på sin skolväska så hon även syns bakifrån. Dessutom finns det färdigt sydda reflex på både utebyxorna och ärmarna på rocken. Så hon är som en discokula då hon kommer gående – en stolt sådan!

 • alegningela

  I so agree! Detta inlägg skulle platsa på första sidan i alla tidningar, som toppnyhet i alla nyhetssändningar på radio och tv. Kan du skriva en lite kortare version på din fb som man kan dela?