”2014 är det 100 år sedan Tove Jansson, skapare av Mumin, föddes. Författaren och konstnärens populära Muminkaraktärer är älskade över hela världen och hennes livsverk kommer att firas på olika sätt under 2014. För att delta i firandet, tillverkar Arabia en limiterad upplaga jubileumsprodukter. Serien innehåller en mugg samt burkar i tre olika storlekar. 

Jubileumsmuggen är illustrerad av Tove Slotte och inspirerad av boken “Den farliga resan”. Boken handlar om Susanna som tappar sin glasögon och måste hitta nya glasögon för att byta ut sina gamla. Genom de nya glasögonen ser världen plötsligt helt annorlunda ut. På var sjätte mugg har Susannas speciella glasögon illustrerats på insidan av muggen.

För varje såld mugg går 2 euro till UNICEF. Pengarna går till att stödja utbildning av barn i utvecklingsländer. Medan Jansson levde var hon själv engagerad i UNICEF genom att illustrera julkort med Muminkaraktärerna.”

Jubileumsmuggen. Glasögonmuggen. Kan inte fatta att jag faktiskt fick en till slut. Som jag gått runt i butiker och kikat in i var eviga mugg för att hitta en med glasögon i. Och plötsligt föll alla bitarna på plats. En bekant hade en extra till salu, som mannen köpte och gav mig som bröllopsdagspresent. Vår bröllopsdag som dessutom inföll 9 augusti 2014. Exakt på Tove Janssons 100-års dag. Måste vara ödet.

DSC_1162 (2) DSC_1167 (2)