Idag är det morsdag här i Finland. Min andra morsdag som Mollys mamma. Innan dess har jag många år ”snyltat” på morsdagen och firat den som ”bonusmamma”. Jag har haft förmånen att bli uppvaktad med kaffe på sängen och egenhändigt gjorda presenter av de finaste bonusbarn man kan ha.

Jag sökte nyss i mitt arkiv här på bloggen, för att se vad jag hade skrivit om morsdagen ifjol, min första riktiga morsdag, och ser att jag dagen efter hade kommenterat dagen som ”en bra dag”. Det var väl himla futtigt. Jag är hundra procent säker på att jag då, liksom nu, upplevde dagen väldigt känsloladdad. Kanske för känsloladdad för att blogga om ifjol? Mycket troligt.

Idag är det alltså morsdag. Jag kommer fortfarande ihåg en dikt jag skrev till min mamma när jag var liten. Dikten började med raderna:

”Att vara mamma kan inte vara lätt, att lära sina barn vad som är rätt. Att vara mamma är att älska varje dag, en sådan egenskap måste alla människor ha. ”

Sen fortsatte den. Dessa första rader minns jag allra bäst. Och nu, många många år efter, när jag själv är mamma kan jag fortfarande hålla med om det jag skrev då som liten tjej. Att vara mamma är inte lätt. Det är det svåraste jag gjort. Och det bästa. Aldrig har jag mött så många utmaningar som jag gjort nu under min tid som mamma.

Men, som jag skriver  ”Att vara mamma är att älska varje dag”. Det jag kanske inte visste då är att ”varje dag” är en underdrift. Varje sekund av varje dag, känns mera riktigt. Aldrig någonsin har en kärlek varit så självklar. Så sann och så mäktig. Och först nu, när man själv är mamma kan man fullt ut förstå sin egen mamma, och andra mammor.

Så morsdag är minsann värd att firas. Därför vill jag säga GRATTIS idag. Grattis till alla mammor som på ett eller annat sätt välsignats med barn. Och som på bästa sätt och enligt bästa förmåga försöker sitt allra yttersta varje dag. Till alla er som dras med dåligt samvete ibland, och tror att ni inte räcker till. Kom ihåg att för era barn är ni det finaste, bästa och vackraste som finns. Världens bästa mamma. Det är jag och det är du.

Du&Vi_140121-2_0881_SVBild: Bildbolaget DU&VI