När jag visade bilder på omlottskoftorna jag hade stickat till en väns tvillingbebisar fick jag jättemycket respons. Främst snälla kommentarer, folk som gillade koftorna och ville ha mönstret.

Men, jag fick också en del spydiga kommentarer. Att jag kopierat någon annans mönster och liknande S K I T .  Då blir man ju lite trött. Så klart har jag inte uppfunnit omlottskoftan, och så klart finns det liknande mönster på nätet. Säkert hundratals. Men MITT mönster finns ännu inte. Förrän nu, då jag bestämt mig för att berätta för er hur jag gjort. Så ska vi hoppas att jag slipper undan elakheter nu denna gång.

Detta är egentligen inget riktigt mönster, utan mera en beskrivning på hur jag gjort. Ett mera ordentligt mönster kommer kanske senare.
Koftorna stickade jag med en av Mollys gamla bodyn som storleksmått, den bodyn var storlek 50.

Hur jag gjorde:

Jag använde rundstickor 4, och restgarn av Novitas 7-bröder. Jag stickade allt i ett stycke nerifrån, och upp till ärmhålen.

Lägg upp 90 m på st 4. Sticka rätstickning ca 13 cm. Sticka ränder med de restgarn du har, eller använd mina koftor som inspiration för randningen.
Dela upp arbetet i tre delar. 30 maskor i varje del. Ena delen blir vänster framstycke, ena delen bakstycke och sista delen höger framstycke.

Börja med ett av framstyckena. Avmaska 1 m vid ärmhålet på första varvet. Sedan gör du hoptagningar vid framkanten 5 ggr på vartannat varv. Fortsätt sen med dubbelhoptagningar på vartannat varv i framkanten tills 8 maskor återstår. Sticka 2 varv. Avmaska 2*4m för axel.
Sticka andra framstycket likadant men spegelvänt.

Hoptagning: Sticka 1 m, sticka följande 2 m tillsammans i bakre maskbågen.
Dubbelhoptagningar: Sticka 1 m. Lyft 1 m, sticka två tillsammans. Drag den lyfta maskan över de två du stickat ihop.

Bakstycke: Avmaska 1 m i båda sidorna för ärmhål. Sticka sammanlagt lika många varv som på framstyckena innan du avmaskar 2*4 m för axeln. OBS! Ca 1½ cm innan, avmaska de mittersta 12 m för nacken. På följande varv, avmaska 1 maska till på var sida mot nacken.

Sy ihop axelsömmarna.

Ärmar: Plocka upp 32 maskor med strumpstickor 4 i ärmhålen. Sticka 15 v slätstickning. (Med randningar om du så vill) Gör två intagningar på nästa varv. Tänk att du gör intagningarna i ”ärmsömmen” om det skulle finnas en sådan. Alltså en intagning i början av varvet, och en i slutet.
Sticka 11 varv. Gör igen en likadan intagning som tidigare. ( =28 m )
Sticka 5 varv. Avsluta ärmen med 4 varv rätstickning.

Plocka upp maskor längs höger framkant, nacken och vänster framkant. Ca 1 maska i varje varv. Sticka 2 varv rätstickning. Avmaska.Gör fyra snuddar och fäst på tröjan, för att kunna knyta fast omlottsdelarna.

Fäst alla trådar och lägg tröjan i press mellan fuktiga dukar.

I denna beskrivning kan det finnas fel och oklarheter. Hör av er om det är något bi inte får att fungera, så ska vi reda ut var felet ligger.