Okategoriserade

Omlottskofta newborn – beskrivning.

När jag visade bilder på omlottskoftorna jag hade stickat till en väns tvillingbebisar fick jag jättemycket respons. Främst snälla kommentarer, folk som gillade koftorna och ville ha mönstret.

Men, jag fick också en del spydiga kommentarer. Att jag kopierat någon annans mönster och liknande S K I T .  Då blir man ju lite trött. Så klart har jag inte uppfunnit omlottskoftan, och så klart finns det liknande mönster på nätet. Säkert hundratals. Men MITT mönster finns ännu inte. Förrän nu, då jag bestämt mig för att berätta för er hur jag gjort. Så ska vi hoppas att jag slipper undan elakheter nu denna gång.

Detta är egentligen inget riktigt mönster, utan mera en beskrivning på hur jag gjort. Ett mera ordentligt mönster kommer kanske senare.
Koftorna stickade jag med en av Mollys gamla bodyn som storleksmått, den bodyn var storlek 50.

Hur jag gjorde:

Jag använde rundstickor 4, och restgarn av Novitas 7-bröder. Jag stickade allt i ett stycke nerifrån, och upp till ärmhålen.

Lägg upp 90 m på st 4. Sticka rätstickning ca 13 cm. Sticka ränder med de restgarn du har, eller använd mina koftor som inspiration för randningen.
Dela upp arbetet i tre delar. 30 maskor i varje del. Ena delen blir vänster framstycke, ena delen bakstycke och sista delen höger framstycke.

Börja med ett av framstyckena. Avmaska 1 m vid ärmhålet på första varvet. Sedan gör du hoptagningar vid framkanten 5 ggr på vartannat varv. Fortsätt sen med dubbelhoptagningar på vartannat varv i framkanten tills 8 maskor återstår. Sticka 2 varv. Avmaska 2*4m för axel.
Sticka andra framstycket likadant men spegelvänt.

Hoptagning: Sticka 1 m, sticka följande 2 m tillsammans i bakre maskbågen.
Dubbelhoptagningar: Sticka 1 m. Lyft 1 m, sticka två tillsammans. Drag den lyfta maskan över de två du stickat ihop.

Bakstycke: Avmaska 1 m i båda sidorna för ärmhål. Sticka sammanlagt lika många varv som på framstyckena innan du avmaskar 2*4 m för axeln. OBS! Ca 1½ cm innan, avmaska de mittersta 12 m för nacken. På följande varv, avmaska 1 maska till på var sida mot nacken.

Sy ihop axelsömmarna.

Ärmar: Plocka upp 32 maskor med strumpstickor 4 i ärmhålen. Sticka 15 v slätstickning. (Med randningar om du så vill) Gör två intagningar på nästa varv. Tänk att du gör intagningarna i ”ärmsömmen” om det skulle finnas en sådan. Alltså en intagning i början av varvet, och en i slutet.
Sticka 11 varv. Gör igen en likadan intagning som tidigare. ( =28 m )
Sticka 5 varv. Avsluta ärmen med 4 varv rätstickning.

Plocka upp maskor längs höger framkant, nacken och vänster framkant. Ca 1 maska i varje varv. Sticka 2 varv rätstickning. Avmaska.Gör fyra snuddar och fäst på tröjan, för att kunna knyta fast omlottsdelarna.

Fäst alla trådar och lägg tröjan i press mellan fuktiga dukar.

I denna beskrivning kan det finnas fel och oklarheter. Hör av er om det är något bi inte får att fungera, så ska vi reda ut var felet ligger. 

28 Comments

 • Gunvor

  Hej. Har hittat dina fina tröjor och tycker inte det är plagiat på något annat. När jag föddes för 70 år sedan, fy vad gammalt det låter när man skriver det, då sydde min mamma omlott skjortor vet inte om det finns idag, sedan hade hon mallarna på bordet och lade upp maskor efter dessa och stickade tröjor med det garn som fanns då. Fanns inte mycket mönster att få tag i då. Sticka du med gott samvete.Kram

 • ann-louise

  Tack så jätte mycket för det fina mönstret på omlottkoftan, har nu gjort 2 st och tycker jätte mycket om det, och tack för att du så generöst delar med dej, ska nu försöka mej på den fina filten med fåren:)

 • Anonymous

  Hej!
  Jag bara undrar om du skulle kunna dela med dig av måtten på tröja….Det skulle underlätta ( i alla fall för mig) när man stickar i annat garn….. Vad jag skulle vilja veta är hur bred den blir ihopvikt, hur många cm det är till ärmhålet, hur många cm ärmhålet är…
  tycker dina tröjor är jättefina!

  Kristina

 • Anonymous

  Tack för mönstret! Härli kofta! Dehär ska jag väl klara fast jag inte är nån”storstickare”.. Bara en sak jag undrar, vad menas med att man maskar av 2*4 m?? tacksam för svar! 🙂

 • Heidi

  Tråkigt då det finns människor som hugger ner ens humör på det sättet, oftast anonymt dessutom. Jag är jätteglad över att du gav ut din version av dessa babykoftor. Vill åxå säga att du har inspirerat mej massor under årens lopp!

 • Annelie Thell

  Tack för att du har lagt ut mönstret! Du är en ängel! Du är bra på att ge mig inspiration till stickning och denna har jag väntat på! Nu måste jag bara shoppa mer garn på Rusta,som har 7-Bröder i Sverige.Kram från Annelie Thell i Grästorp

 • Annelie Thell

  Tack för att du har lagt ut mönstret! Du är en ängel! Du är bra på att ge mig inspiration till stickning och denna har jag väntat på! Nu måste jag bara shoppa mer garn på Rusta,som har 7-Bröder i Sverige.Kram från Annelie Thell i Grästorp

 • Anonymous

  Tack för att du delar med dej! Detta är ju den optimala bebiskofta! Kram från Miriam i Uddevalla!

 • JcS

  Tack ska du ha för mönstret! 🙂 Tänkte överraska min kompis, som får sitt första barn runt påsk, med en sådan tröja!
  Synd att folk ska vara så otrevliga, att de inte kan hålla sina negativa tankar för sig själv! Roligt att du delade med dig!

 • Catja

  Tänk att folk alltid, så länge de sitter anonyma, ska vara så jäkla tarvliga. Vem fasen uppfinner någonting från noll idag? Ingen! Varför uppfinna hjulet när det redan finns?! Inspiration är väl alltid tillåtet för att göra sitt eget. Härligt att du delar med dig!

 • Jenny

  Härligt! Är så glad att du ändå valde att dela med dig av beskrivningen, tusen tack! Ska testa sticka den till syskonbarnet som tittar ut om nån månad 🙂

 • Christina

  Vad tråkigt att få skräpkommentarer för något som man satt ner mycket tid och som har blivit bra. Jag är jätteglad att du vill dela med dig av bilder på dina alster, beskrivningarna också. Det ger ju inspiration och lust.

 • Anonymous

  Suck dessa avundsjuka typer som till allt pris måste trycka upp sitt fula tryne. Jag tycker du är jätteduktig och väldigt snäll som delar med dig av dina idéer! Kram Lena

 • Soili

  Det där mönstret ska jag använda mej av…stickar mest till bebisar ute i världen.Superbra restgarnsmönster.Tack för att du skrev ner mönstret.
  Det finns alltid missundsamma människor …tråkigt.Dom är säkert avundsjuka på oss som älskar att pyssla med garn.
  Kram // Soili från Solna

 • Frida Jäverfelt

  Superfina!!! Ska testa att göra en sådan här till min brorsdotter som kommer om ett par månader! Har aldrig stickat koftor innan, men fastnade verkligen för detta mönster. Så otroligt fint! Verkar som att det är ganska lätt också!

  En del människor har inget bättre för sig än att sitta och skriva ner elakheter… tråkigt. Är jättetacksam över att du delar med dig!
  Kram /Frida från Göteborg

 • Anonymous

  Jättefina koftor, Linda.
  Jag blir så glad över alla generösa personer som lägger ut mönster 🙂
  //Anette

 • Marleena Borén

  Jag tycker synd om folk som alltid måste trycka ner andra och inte glädjas de fina koftorna som du har stickat och har haft tid att skriva ner förklaringen. Ha det så bra dag!

 • Linn

  Hurra! Jag har länge planerat på att överge mitt eviga strump- och vantstickande och testa på att sticka en tröja istället… en tröja till mig själv har dock känts som ett något för stort projekt! Denna kofta kommer bli jättespännande att testa på och restgarn har man ju! 🙂 Avslutningsvis hoppas jag du struntar i onödiga kommentarer på bloggen, du har en fantastiskt inspirerande blogg som man läser flera gånger per dag!
  Allt gott, Linn Nybäck

  • Kersti Palmberg

   Kanonfina koftor! Jag tar inspiration från dig, men tänker sticka i ett tunnare garn så jag får väl räkna lite! Ja det finns mycket avundsjuka här i världen.
   Klart att det finns omlottröjor men det var skön att få en bra beskrivning
   Hälsningar Kersti