Hard working women.

Jag fick en fråga i en kommentar, ”Var alla hard working women är i dessa genustider?” 
Och visst jobbade vi också på, jag och mamma. Vi åkte och handlade sommarblommor och jordgubbsplantor. Vi kokade köttsoppa och bakade blåbärspaj, dukade och diskade. Sist och slutligen hann vi också plantera sommarblommorna.Angående genus-frågor hit och dit så är det inget jag lägger någon större vikt vid. Kan känna att det hela är något överdrivet. 
Visst hade jag säkert kunnat stå där igår med motorsågen och vingla på stockarna. Och maken hade kunnat åka iväg och handla blommor. Men varför? Bara för sakens skull?
Jag är inte det minsta intresserad av att snickra eller bygga. Hade säkert fallit och slagit ihjäl mig på kuppen. Maken hade säkert med bravur handlat blommor, men antagligen inte de blommor jag ville ha. Själv så bryr han sig inte desto mera om blommorna. Så då kan ju jag göra det, jag som vill göra det.  
Sen, i någon annan familj, där kvinnan är byggare, och mannen trädgårdsmästare, så ser säkert arbetsfördelningen annorlunda ut. Och då är det också okej. 
 I vårt hushåll delar vi på arbetet. Vi gör båda det vi är bäst på. Vi gör det vi gillar. Sedan, resten, som ingen är vidare förtjust i, det delar vi på. Och visst, jag slår också upp någon spik någon gång, och maken tvättar kläder. Vi hjälps åt, och får vardagen att funka utan gnäll. Det är viktigast för mig. 
Hur känner ni inför dessa saker?

14 comments

 1. JA! Ja, för sakens skull ja! Grejen är ju att vi aldrig kan bli bra på det vi inte kan om vi låter nån annan göra det. Och problemet där är ju att kvinnor och män generellt får öva på olika saker från dagen de föds som de i sin tur för vidare till nästa generation och så rullar det på. Så ja, gör saker du känner dig obekväm med. För sakens skull, för din egen, men kanske mest för att visa dina ungar att alla gör allt och att inga sysslor är könsbestämda. (för tyvärr är det vad de kommer lära sig)

  Milimeterrättvisa ger jag inte mycket för, men jag tror att det är viktigt att man är medveten om det stereotypa beteende man visar upp för kommande generationer och vilken attityd man har. Man behöver inte göra exakt samma saker hela tiden, men det är viktigt att allt är lika självklart för alla. Att det är lika självklart att pappa köper blommor som mamma och att det är lika självklart att mamma skottar uppfarten som pappa.

  1. Nej, det kan hända. Som jag skrev så är jag inte så intresserad, och då heller inte så insatt. Som jag också skrev så var detta alltså en fråga jag fick, inget jag själv funderar desto mera på. :)

 2. Kul att så många tror att jämställdhet handlar om att byta sysslor med sin partner och göra de sakerna man inte gillar.

  Vad långt vi har kommit, känner man då. *Slår mig för pannan*

  1. Men exakt! Det är just det jag menar. :)
   Detta inlägg är alltså ett svar på en fråga jag fick. Frågan löd: ”Var alla hard working women är i dessa genustider?” Och det besvarade jag.
   Som kvinna kan man ju vara ”hardworking” även om man gör traditionella ”kvinnosysslor”. Med andra ord, exakt det du skriver.
   Jag kanske bara uttryckt mig klumpigt.
   Alla ska givetvis få syssla med precis det dom gillar, oavsett kön. Det handlar väl mera om individen!

 3. Jag tycker man skall hjälpas åt i ett hem, båda kan tvätta och diska och städa osv. Sen då det kommer till saker jag verkligen inte kan eller vill göra, typ skruva och byta däck och sånt låter jag gladeligen min sambo göra det. Och han låter mig oftast handla och byta sängkläder för det tycker han inte om.

 4. Jag hatar genusdiskussioner. Really. Men när det kommer till hushållsgöra så tycker jag att var och en gör det de är bra på, orkar och har lust med. Jag skulle då aldrig kunna timra upp en grillstuga, men köpa blommor, det kan jag!! 😉

 5. På sätt och vis kan jag hålla med dig, det är klart att man ska dela så att alla är glada och gör sånt de trivs med. Huvudsaken är att ingen sliter ihjäl sig och blir bitter. Men när jag tänker på mig själv finns det nog en hel del lättja med i bilden. Jag kan inte fixa med bilen, men min man kan, så varför skulle jag lära mig? Han gillar ju det – och jag gillar att fixa med tvätten och köpa kläder till barnen. Mycket klassiskt just på de områdena (även om det är han som lagar sgs all mat). Men det innebär ju inte att det inte ibland skulle vara bra för mig att kunna något om bilen. Och för honom att veta om barnen har regnkläder i rätt storlek eller inte. Så av lättja begränsar jag mig lätt och håller mig till de sysslor jag kan bäst, tråkigt nog. Även om jag tycker det är trist med begränsningar som man skapar för sig själv utan att reflektera – ”för det är ändå HANS jobb”. Men åtminstone jag fastnar väldigt lätt i min ”comfort zone”… något jag har tänkt jobba med! Nångång. :)

 6. Håller heeelt med dig. Tycker att denna genusdebatt börjar bli uttjatad. Det ÄR skillnad på kvinnor och män, och det tycker jag det ska få vara. Var och sköter de områden man gillar, och delar sen på resten. Precis som hos er!

 7. Bra skrivet, verkligen! Visst kan det vara intressant att läsa om det ibland, men inte är det något som jag lägger större vikt vid. Man gör det man kan bäst och överlåter det andra åt någon som kan det.

 8. Absolut, håller helt och hållet med dig! Ogillar allt tjafs om genus och jämlikhet och orkar inte lägga mig i sådana debatter överhuvudtaget. Var och en gör det han/hon är bäst på och gillar! Så enkelt är det!

 9. Jag känner på samma sätt som du skriver. När man nu ändå kompletterar varandra så bra, varför skulle man bara för sakens skull byta? Så länge båda är nöjda och ser värde i det som den andra gör. Sen kan man ju dela på det som ingen tycker om och turas om.

 10. Jag är inne på PRECIS samma linje som du Linda!!! Ingen genusfördelning bara för sakens skull, i vårt hus gör vi också de sysslor vi är bäst på och tycker bäst om oberoende om vi anses vara ”gammalmodiga” :)

Comments are closed.